6 savjeta za pametnije korištenje pametnog telefona

Možda je rješenje za očuvanje zdravog razuma i smanjenje korištenja pametnog telefona u pametnijem korištenju?

Martina Čizmić | 01.05.2018. / 10:32

Pametni telefon (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Pametni telefoni danas više nisu rezervirani samo za napredne korisnike dubljeg džepa. Već za nekoliko stotina kuna možete kupiti jednostavniji pametni telefon i uživati u svim njegovim prednostima.

Međutim, to čudo tehnologije koje je u posljednjih desetak godina u potpunosti promijenilo svijet i naše živote, ima i svoju tamnu stranu.

Sve se češće govori o "ovisnosti o pametnom telefonu", a nije rijetkost ni da ljudi pokušavaju svjesno smanjiti korištenje pametnog telefona.

Istraživanja su pokazala da svoj pametni telefon, svakog dana dodirnemo i nekoliko tisuća puta dnevno.

Kako vjerojatno baš i ne možete jednostavno izbaciti pametni telefon iz svog života, možda je rješenje za očuvanje zdravog razuma i smanjenje korištenja pametnog telefona u pametnijem korištenju?

Da, svjesni smo da to baš i nema smisla, ali nastavite čitati. Možda vam ovi savjeti pomognu da svoj pametni telefon zaista počnete koristiti, a ne gubiti vrijeme na njemu.

Pomozite si aplikacijom

Naši su pametni telefoni pretrpani različitim aplikacijama koje zapravo i ne koristimo. Ali se njihove ikone većinom nalaze na početnom ekranu i svojim šarenim bojama privlače našu pažnju. Aplikacija Siempo pojednostaviti će izgled radne površine vašeg pametnog telefona, reorganizirati ju i potaknuti vas da osvijestite koliko zapravo koristite svoj pametni telefon.

Pametni telefon (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Vratite se korjenima

Pametne telefone koristimo za sve - umjesto fotoaparata, ručnog sata, budilice, za slušanje glazbe pa čak i upravljanje kućanskim uređajima. No, često sve te mogućnosti zapravo odvlače pažnju korisnika. Uzeli ste pametni telefon u ruke kako biste vidjeli koliko ima sati i 10 minuta kasnije još uvijek listate obavijesti s Facebooka, e-mailove i dopisujete se putem WhatsAppa. Iskopajte iz ladice svoj stari ručni sat i počnite ga ponovno nositi. Ponovno upogonite svoju budilicu na koju ste već zaboravili. Isključite obavijesti s društvenih mreža. Kupite novine.

Razmislite kad koristite svoj pametni telefon

Često posežemo za pametnim telefonom jer nam je dosadno, jer smo nesigurni, a on nam pruža sigurnost. Koliko ste puta posegnuli za pametnim telefonom tijekom druženja s prijateljima? Zar je zaista nužno provjeravati e-mailove dok sjedite na večeri s partnerom ili partnericom? Zapitajte se trebate li baš sada posegnuti za pametnim telefonom? Ako vam je dosadno, pogledajte kroz prozor, promotrite ljude oko sebe ili čitajte knjigu. Što će se dogoditi ako ne posegnete za pametnim telefonom baš u tom trenutku?

Postavite granice i držite ih se

"Ukradite" sat vremena u danu samo za sebe. Isključite telefon ili uključite opciju "ne smetaj" i posvetite se onome što volite. To može biti obična šalica kave, šetnja oko kvarta, fitness trening ili pečenje kolača - što god vas čini sretnima. Ili donesite svjesnu odluku i ostavite telefon u drugoj sobi prije spavanja. Ili u torbi. I nemojte ga dirati do polaska na posao sljedeće jutro. Što god odlučili, gdje god povukli crtu, na vama je da se tih granica pridržavate.

Pametni telefon (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Obojite svijet u sivo

Šarene ikone, još šarenije pozadine, žarke boje ekrana - sve je osmišljeno kako bi privuklo našu pažnju i korištenje telefona učinilo što zanimljivijim i privlačnijim. Ublažite li boje na svom pametnom telefonu, primijetit ćete kako vam više nije toliko zanimljiv kao prije. Nije dovoljno samo smanjiti svjetlinu ekrana, već treba i ukloniti boju. Za većinu pametnih telefona ta se opcija nalazi u Settings pa Accessibility. Isprobajte "sivu" odnosno "ublažene boje" i vidjet ćete da vam telefon baš i nije tako privlačan kao prije.

Zaboravite na njega

Ne, ne mislimo da ga ostavite negdje gdje može "nestati" ili kad idete na put. Ostavite ga kad obavljate neke svakodnevne obaveze. Razmislite - trebate li imati pametni telefon uz sebe dok pospremate kuću, kuhate ili šećete psa po kvartu? Ostavite ga kod kuće i odvažite se obaviti nešto bez njega. Prvih nekoliko puta osjećati ćete se čudno, no nakon toga shvatit ćete da vam zaista ne nedostaje ta težina u džepu ili torbi.

Imate li vi možda kakav dobar savjet kako pametnije koristiti svoj pametni telefon?

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti