Američka političarka najavljuje: Kad postanem predsjednica SAD-a razbit ću Facebook, Amazon i Google

Kako pojašnjava Warren, to bi malim tvrtkama dalo priliku da se natječu s velikim igračima bez straha da će bankrotirati.

Martina Čizmić | 10.03.2019. / 12:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Veliki tehnološki divovi stalno se susreću s političarima koji bi najradije rascjepkali njihove tvrtke kako bi smanjili njihov utjecaj. Posljednja u nizu je američka političarka Elizabeth Warren koja se nada ulasku u utrku za poziciju u Bijeloj kući.

Warren je u svom blogu objavila kako želi razbiti velike tehnološke tvrtke poput Facebooka, Amazona i Googlea.

Današnje velike tehnološke kompanije imaju previše moći, previše moći nad našim gospodarstvom, našim društvom i našom demokracijom. Pregazili su konkurenciju, iskoristili naše privatne podatke za profit i okrenuli tržišno natjecanje protiv svih ostalih. A u tom procesu najviše su naštetili malim tvrtkama i inovaciji, piše Warren.

Navodi dva prijedloga kako se boriti protiv ogromnog utjecaja koji te tvrtke imaju na gospodarstvo i živote malih ljudi.

Prvi prijedlog obuhvaća razlikovanje između tehnoloških tvrtki i platformi.

Tim bi kompanijama bilo zabranjeno posjedovati i platformu i sudionike na platformi, predlaže Warren.

Slika nije dostupna Ništa od ujedinjavanja WhatsAppa, Instagrama i Messengera u EU-u?

Drugi prijedlog obuhvaća razbijanje tvrtki povratkom akviziranih tvrtki (npr. Facebook bi trebao vratiti Instagram) jer takvo okrupnjavanje utječe na tržišno natjecanje.

Kako pojašnjava Warren, to bi malim tvrtkama dalo priliku da se natječu s velikim igračima bez straha da će bankrotirati.

To bi, smatra Warren, natjeralo Facebook da poštuje privatnost korisnika odnosno spriječilo Google da manipulira rezultatima pretraživanja.

Iako Elizabeth Warren još nema ni odobrenje Demokratske stranke za ulazak u predsjedničku utrku, njene ideje mogle bi zainteresirati birače koji već mjesecima slušaju o sigurnosnim propustima, pitanju privatnosti i prodaji privatnih podataka korisnika.

No, još nije poznato što o takvim idejama misle vlasnici tih kompanija koji često, izdašno podupiru predsjedničke kandidate tijekom kampanje.

Izvor: Medium

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti