Američka startup tvrtka Air Protein tvrdi da će proizvoditi meso od čistog zraka

Stvaranje mesa od zraka zvuči kao magični trik, no jedna američka tvrtka tvrdi da će proizvoditi meso pomoću proteina koji će pak sintetizirati od zraka koji svakodnevno udišemo.

Branimir Vorša | 19.11.2019. / 09:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Startup tvrtka Air Protein iz Berkeleyja u Kaliforniji najavila je proizvodnju mesa na bazi zraka, odnosno proizvodnju mesa samo iz elemenata koje možemo naći u zraku koji udišemo.

Je li uopće moguće napraviti meso od zraka? Na neki način jest, ali za taj proces potrebna je pomoć posebnih mikroba.

Navedena startup tvrtka koristi jednostanične mikroorganizme poznate kao hidrogenotrope, koji u konačnici pretvaraju ugljikov dioksid u protein. Drugim riječima, ti mikrobi imaju ulogu sličnu biljkama jer CO2 staklenički plin iz zraka u konačnici pretvara u hranu, stoji u priopćenju tvrtke.

ISS, odrezak, ilustracija (Foto: ISS, GettyImages) Svemirske krave: Molim jedan goveđi odrezak, srednje pečen i uzgojen na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Ubod krpelja (Ilustracija: Getty) Krpelji prenose novu opasnu bolest protiv koje nema lijeka i nakon koje crvenom mesu možete reći zbogom

Probiotički proizvodni proces kombinira elemente iz zraka, poput ugljikova dioksida, kisika i dušika, s vodom i mineralnim nutrijentima, kako bi se proizveo nutrijentima bogat protein. Proces je sličan proizvodnji piva ili jogurta, ali ipak se razlikuje od fermentacije kojom ti proizvodi nastaju, tvrdi Lisa Dyson, izvršna direktorica Air Proteina.

Protein dobiven njihovom metodom nema okusa, no može se napraviti i s poznatim okusima.

Otkud ideja?

NASA-ino istraživanje iz 60-ih godina prošloga stoljeća poslužilo je kao inspiracija toj startup tvrtki. NASA je u navedenom periodu tražila načine na koje bi proizvela hranu za duge svemirske misije i s ograničenim resursima, pa su došli na ideju za sustav zatvorenog kruga u kojem mikrobi pretvaraju zrak koji izdišemo u hranu.

Stručnjaci ne vide problem i smatraju da je ideja proizvodnje proteina na taj način zamisliva.

S obzirom na to da proteini imaju veliku koncentraciju dušika u sebi, a zrak čini 70 posto dušika, zvuči mi smisleno da se dušik i ugljikov dioksid mogu crpiti iz zraka da bi se stvarala baza za aminokiseline, koje zapravo čine sve proteine, kaže Dana Hunnes, neovisna stručnjakinja i nutricionistica Medicinskog centra Ronald Reagan UCLA u Los Angelesu.

Hunnes je primijetila da Air Protein ne pojašnjava točan proces sintetiziranja proteina od zraka, ali pretpostavlja da možda koriste bakterije koje na neki način mogu proizvesti aminokiseline iz molekula CO2 i dušika od zraka koji nas okružuje.

Sama tvrtka Air Protein vidi svoj proizvod kao još održiviji način za prehranu rastuće globalne populacije na Zemlji. Ističu da za njihov proizvodni proces nisu potrebni resursi iz tla te da njihov proizvodni proces nije izložen atmosferskim rizicima. Povrh svega toga, tvrde da protein mogu proizvesti u svega nekoliko dana, što je znatno brže od, recimo, uzgoja stoke ili čekanja da usjevi dozriju, ističu.

Ipak, Air Protein nije prva tvrtka na svijetu koja koristi zrak u proizvodnji proteina. Finska kompanija Solar Foods tvrdi da proizvodi hranu iz čistog zraka, koristeći kombinaciju CO2, vode i obnovljivog izvora elektriciteta.

Izvori: Live Science, San Francisco Chronicle, CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti