Koronavirus koji trenutačno hara svijetom nije isti onaj koronavirus koji je krenuo iz kineskog Wuhana krajem prošle godine. Studija koju su proveli znanstvenici iz bolnice Houston Methodist pokazala je kako su nove inačice virusa mnogo zaraznije od originalne.

Kako javlja Reuters, u sklopu istraživanja analizirano je više od 5000 genoma iz virusa koji je prikupljen tijekom rane faze pandemije u Houstonu te tijekom aktualnog vala infekcija.

Studija, koja još nije revidirana, otkrila je kako gotovo svi uzorci prikupljeni u drugom valu imaju mutaciju, poznatu kao D614G, koja rezultira većim brojem vršaka na virusu. Koronavirus ima oblik krune, s vršcima koji pomažu virusu da se poveže i inficira stanice u tijelu. Veći broj vršaka olakšava inficiranje stanica.

Znanstvenici upozoravaju kako su pacijenti s mutiranim virusom imali znatno veću količinu virusa u svojim tijelima u odnosu na pacijente u prvom valu. No to ne znači da je virus opasniji. Studija nije pokazala da nova, mutirana inačica virusa utječe na veću smrtnost pacijenata.

Što onda te mutacije znače? Znanstvenici ističu kako su mutacije u virusu očekivane i pokazuju kako se virus prilagođava ljudskom tijelu i "uči" kako izbjeći imunosni sustav.

Podsjetimo, i drugi znanstvenici diljem svijeta upozorili su na mutirane verzije koronavirusa koje su zaraznije, ali ne i nužno smrtonosnije.

Također, ističu kako mutacije ne bi trebale utjecati na učinkovitost cjepiva, kad ono jednom bude dostupno. 

Izvor: Reuters