Američka studija potvrdila ono što ističu znanstvenici diljem svijeta: Koronavirus je mutirao i postao zarazniji

Iako su znanstvenici otkrili mutaciju u koronavirusu, ističu da to ne znači kako on postaje smrtonosniji.

Martina Čizmić | 24.09.2020. / 12:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koronavirus koji trenutačno hara svijetom nije isti onaj koronavirus koji je krenuo iz kineskog Wuhana krajem prošle godine. Studija koju su proveli znanstvenici iz bolnice Houston Methodist pokazala je kako su nove inačice virusa mnogo zaraznije od originalne.

Kako javlja Reuters, u sklopu istraživanja analizirano je više od 5000 genoma iz virusa koji je prikupljen tijekom rane faze pandemije u Houstonu te tijekom aktualnog vala infekcija.

Slika nije dostupna Može li bolest postati zaraznija? Znanstvenici razbijaju glavu utjecajem mutacija koronavirusa

Slika nije dostupna Znanstvenici pronašli gotovo 200 mutacija koronavirusa i otkrili kako to može pomoći u razvoju cjepiva

Studija, koja još nije revidirana, otkrila je kako gotovo svi uzorci prikupljeni u drugom valu imaju mutaciju, poznatu kao D614G, koja rezultira većim brojem vršaka na virusu. Koronavirus ima oblik krune, s vršcima koji pomažu virusu da se poveže i inficira stanice u tijelu. Veći broj vršaka olakšava inficiranje stanica.

Znanstvenici upozoravaju kako su pacijenti s mutiranim virusom imali znatno veću količinu virusa u svojim tijelima u odnosu na pacijente u prvom valu. No to ne znači da je virus opasniji. Studija nije pokazala da nova, mutirana inačica virusa utječe na veću smrtnost pacijenata.

Što onda te mutacije znače? Znanstvenici ističu kako su mutacije u virusu očekivane i pokazuju kako se virus prilagođava ljudskom tijelu i "uči" kako izbjeći imunosni sustav.

Podsjetimo, i drugi znanstvenici diljem svijeta upozorili su na mutirane verzije koronavirusa koje su zaraznije, ali ne i nužno smrtonosnije.

Također, ističu kako mutacije ne bi trebale utjecati na učinkovitost cjepiva, kad ono jednom bude dostupno. 

Slika nije dostupna Velika studija pokazala: Koronavirus nije značajno mutirao, bit će dovoljno samo jedno, ali učinkovito cjepivo

Slika nije dostupna Virus je već mutirao? Talijanski liječnici otkrili da je srbijanska inačica korone puno agresivnija od talijanske

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili: Inačica koronavirusa koja hara svijetom zaraznija je od kineskog originala

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti