Američka vojska odabrala dvije tvrtke koje će se natjecati za izradu nasljednika oklopnog vozila Bradley

Američka vojska planira do 2030. godine imati zamjenu za borbena oklopna vozila Bradley. Sad je odabrala dvije tvrtke koje će ići u finalnu fazu dizajniranja prototipa novog borbenog vozila.

Branimir Vorša | 28.06.2023. / 08:14

Američki vojnik pord borbenog vozila Bradley
Američki vojnik pord borbenog vozila Bradley (Foto: Afp)

Američka vojska odabrala je američke tvrtke Rheinmetall Vehicles i General Dynamics Land Systems (GDLS) da nastave s razvojem borbenog mehaniziranog pješačkog vozila XM30, koje će zamijeniti američko borbeno vozilo pješaštva Bradley.

Navedene tvrtke sada će ući u dvogodišnju fazu razvoja detaljnog dizajna, nakon čega slijedi natjecateljska faza izrade prototipa. Ugovori za obje tvrtke procijenjeni su na približno 1,6 milijardi dolara, a očekuje se da će ukupni program biti vrijedan oko 45 milijardi dolara, piše portal Defense News.

Finalna faza s dvije, a ne tri tvrtke

Vojnik s dronom, ilustracija ISPRAVAK: Američka vojska ipak nije simulirala testiranje drona s umjetnom inteligencijom

BAE Systems, Oshkosh Defense i Point Blank Enterprises također su predali ponude, ali nisu odabrani. Sve tvrtke sudjelovale su u 12-mjesečnoj fazi preliminarnog dizajna, pa tako i dvije navedene koje su odabrane za fazu detaljnog dizajna prototipa.

Odluka američke vojske da nastavi s dvjema umjesto trima tvrtkama bila je potaknuta potrebom da se osiguraju dovoljni resursi za održavanje stabilnosti programa i konkurencije tijekom cijelog razvoja inženjeringa i proizvodnje. Američka vojska objavila je zahtjev za dostavu prijedloga u ljeto 2022. godine, a ponude su predane do studenog te godine.

American Rheinmetall Defense, pod nazivom Team Lynx, uključuje Textron Systems, RTX, L3Harris Technologies, Allison Transmission i Anduril Technologies. General Dynamics Land Systems surađuje s tvrtkama GM Defence, Applied Intuition, AeroVironment i General Dynamics Mission Systems.

Prethodni pokušaj održavanja natječaja za Bradleyjevu zamjenu prekinut je kada je samo General Dynamics Land Systems uspio dostaviti svoj uzorak ponude. Rheinmetall je imao problema s dostavom svog uzorka ponude za Lynx i morao se povući. Novi natječaj američkom Rheinmetallu i GDLS-u dat će još jednu priliku da se natječu za ugovor.

Američkoj vojsci je cilj dodijeliti ugovor jednom timu 2027. godine, s početkom planiranja u 2029. godini.

Sposobnosti novog pješačkog oklopnog vozila

Američka vojska sa IVAS sustavom na glavi Američka vojska "na korak" do uvođenja naočala za proširenu stvarnost za svoje vojnike

Zahtjevi za borbeno mehanizirano pješačko vozilo XM30 nisu finalizirani, ali američka vojska traži hibridno vozilo s raznim smrtonosnim sposobnostima, uključujući top od 50 mm, udaljenu kupolu, protutenkovske vođene rakete, strojnice s naprednim infracrvenim senzorima i inteligentnu kontrolu vatre. Vozilo će imati posadu od dvije osobe i šest sjedala za pješaštvo, zajedno s integriranim sustavima aktivne zaštite, oklopom i inovativnim mogućnostima upravljanja.

XM30 će imati modularnu arhitekturu otvorenog sustava, što će omogućiti integraciju novih tehnologija kako se one budu razvijale.

Izvor: Defense News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti