Američke vlasti spremaju se objaviti veliku vijest o postignuću njihovih znanstvenika u nuklearnoj fuziji

Američke vlasti spremaju se objaviti veliku vijest u istraživanju nuklearne fuzije, prenose brojni strani mediji.

Branimir Vorša | 13.12.2022. / 10:05

Fuzijska energija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Američki mediji izvijestili su da je kalifornijski Nacionalni laboratorij Lawrence Livermore (LLNL) nedavno postigao veliku prekretnicu u istraživanju nuklearne fuzije. Vijest o velikom znanstvenom napretku stigla je u obliku priopćenja iz američkog ministarstva energetike, a među prvima ju je prenio ugledni Financial Times (FT).

Slika nije dostupna Zvršio Simpozij o fuzijskoj tehnologiji SOFT 2022 u Dubrovniku: "Uspjeli smo dovesti svjetske fuzijske znanstvenike i stručnjake"

Spomenuti list prenio je da su znanstvenici iz LLNL-a postigli neto energetski dobitak iz eksperimentalnog fuzijskog reaktora. Ako se to pokaže točnim, to bi značilo da su znanstvenici prvi put uspjeli proizvesti više energije u fuzijskoj reakciji nego što je potrošeno za pokretanje i održavanje te reakcije.

Ipak, iz navedenog ministarstva i LLNL-a za agenciju AFP nisu ni na koji način komentirali ili potvrdili nagađanja medija. Glasnogovornik LLNL-a samo je rekao da je njihova analiza još u tijeku. Veselimo se što ćemo podijeliti više u utorak, kada taj proces bude završen, poručio je.

Američka ministrica energetike Jennifer Granholm u utorak će najaviti taj veliki znanstveni napredak.

Samo pitanje vremena

Međutim, FT piše o 120 posto neto proizvedene energije u fuzijskoj reakciji, pozivajući se na tri osobe koje su upoznate s preliminarnim rezultatima te da se to dogodilo u posljednja dva tjedna.

I Washington Post (WP) kasnije je izvijestio da su dvije osobe upoznate s istraživanjem potvrdile takav razvoj događaja, a jedan viši znanstvenik za fuziju rekao je novinama: Za većinu nas ovo je bilo samo pitanje vremena.

LLNL fuzijski pogon sastoji se od gotovo 200 lasera veličine tri nogometna igrališta, koji bombardiraju sićušnu točku visokom razinom energije kako bi pokrenuli fuzijsku reakciju.

Napredak koji bi mogao promijeniti svijet

Ilustracija fuzija (Foto: Getty Images) Veliki uspjeh u nuklearnoj fuziji: Korejski znanstvenici uspjeli održati fuziju čak 30 sekundi

Nuklearna fuzija proizvodi malo otpada i stakleničkih plinova, a dio znanstvenika smatra je potencijalnim izvorom energije u budućnosti i jednim od rješenja za klimatsku krizu.

Ako je ovaj napredak u fuzijskoj energiji istinit, mogao bi promijeniti svijet, poručio je Ted Lieu, američki zastupnik u Kongresu putem objave na Twitteru.

Razlika između nuklearne fuzije i nuklearne fizije, tehnike koja se trenutačno koristi u nuklearnim elektranama, jest u tome što se fuzijom dvije atomske jezgre spajaju, a fizijom se zapravo cijepaju atomske jezgre.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti