Krajem 2021. američka je vlada sankcionirala nekoliko kineskih tvrtki zbog njihova sudjelovanja u stvaranju biotehnologije koja navodno uključuje tehnologiju za kontrolu mozga.

Ured za industriju i sigurnost američkog ministarstva trgovine sad kaže da su Kineska akademija vojno-medicinskih znanosti i 11 njezinih istraživačkih institucija uključeni u istraživanje i podršku biotehnologije, uključujući oružje za kontrolu mozga, koje kineska vojska namjerava upotrijebiti kako bi stekla prednost na bojnom polju.

U obavijesti Federalnom registru objavljenoj u prosincu 2021. godine, američko ministarstvo trgovine dodalo je 34 subjekta sa sjedištem u Kini na svoju crnu listu, optužujući ih da postupaju protivno vanjskoj politici ili interesima nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država.

Kineski Kinezi napravili pravu zvijer: Najvećeg mehaničkog jaka na svijetu koji bez problema šeće po bilokakvom terenu

Znanstvena potraga za biotehnologijom i medicinskim inovacijama mogu spasiti živote. Nažalost, Kina odlučuje koristiti te tehnologije kako bi ostvarila kontrolu nad svojim ljudima i represiju nad pripadnicima etničkih i vjerskih manjinskih skupina, rekla je američka ministrica trgovine Gina Raimondo u priopćenju za medije.

Američko ministarstvo trgovine stavilo je kineske tvrtke, laboratorije, istraživačke centre i akademske institucije na popis entiteta koji je osmišljen da sankcionira pojedince, organizacije i tvrtke koje predstavljaju ili bi mogle predstavljati rizik za nacionalnu sigurnost ili vanjsku politiku SAD-a.

Osim kineskih subjekata, odjel je sankcionirao subjekte u Turskoj, Maleziji i Gruziji zbog preusmjeravanja ili pokušaja preusmjeravanja američkog materijala na iranske vojne programe. Sankcionirano je i pet kineskih medicinskih, tehnoloških tvrtki i institucija zbog njihove potpore naporima kineske vojne modernizacije te pet drugih subjekata zbog stjecanja ili pokušaja nabave predmeta američke proizvodnje koji bi ojačali kinesku vojsku.

Ne možemo dopustiti da se američka roba, tehnologije i softver koji podržavaju medicinsku znanost i biotehničke inovacije preusmjere u svrhe koje su suprotne američkoj nacionalnoj sigurnosti, rekla je Raimondo.

U središtu sankcija je stalni pokušaj Komunističke partije Kine da stvori oružje koje bi olakšalo operacije kognitivne kontrole. Kineska vojska ispravno tvrdi da napredne tehnologije brzo mijenjaju prirodu ratovanja. Peking želi imati modernu mehaniziranu vojsku koja je međusobno povezana i koja može dijeliti informacije brzo i glatko, integrirajući napredne sposobnosti za analizu ogromnih količina podataka i nudi svojim snagama kognitivnu prednost.

Kineski vojnik Amerikanci opalili nove sankcije Kinezima i tvrde: Kina želi razviti oružje za kontrolu uma kako bi paralizirali neprijatelje

Kao rezultat toga, Peking je prilagodio svoje prioritete vojne modernizacije kako bi uključio inteligentne sposobnosti uz mehanizaciju i informatizaciju svojih snaga.

Prema najnovijem izvješću Pentagona o kineskoj vojsci, Peking istražuje operativne koncepte sljedeće generacije za inteligentno ratovanje, kao što je rat na iscrpljivanje inteligentnim rojevima, mobilno ratovanje u više domenama, svemirska konfrontacija temeljena na umjetnoj inteligenciji i operacije kognitivne kontrole.

Operacije kognitivne kontrole, koje se koriste takozvanim oružjima za kontrolu mozga, odgovarale bi autokratskom režimu koji traži fizički i digitalni nadzor stanovništva pod svojom kontrolom, a imale bi domaću i inozemnu primjenu.

Prevedena kineska vojna izvješća do kojih je došao The Washington Times sugeriraju da Peking želi stvoriti oružje koje bi moglo pokoriti neprijateljske snage i smanjiti količinu sile potrebne da ih se porazi. Takvo oružje bi dezorijentiralo ili zbunilo neprijateljske snage, čineći ih lakim plijenom za kineske trupe.

Pentagonovo izvješće navodi da je kineska vojska nastavila svoju kampanju da postane globalna inovacijska sila svladavanjem naprednih tehnologija, što je u skladu s prethodnim izjavama Komunističke partije Kine o inteligentnosti budućeg ratovanja korištenjem novih i disruptivnih tehnologija, uključujući umjetnu inteligenciju, kvantne, biomedicinske, autonomne sustave i računarstvo u oblaku.

Ono što pak Peking ne može stvoriti ili izmisliti, ukrade. Prošle godine Nacionalni centar za protuobavještajno i sigurnosno djelovanje objavio je izvješće u kojem se navodi pet tehnoloških sektora za koje je rekao da su ključni za američke nacionalne i ekonomske interese i na koje su strane sile, uključujući Kinu i Rusiju, pokušavale utjecati ili otuđiti tajne od njih.

Kineski krstareći projektil (Foto: AFP) - 15 Novi detalj testiranja kineskog hipersoničnog oružja u srpnju gotovo izazvao paniku u Pentagonu

Ovi sektori proizvode tehnologije koje bi mogle odrediti hoće li SAD ostati vodeća svjetska supersila ili će je zasjeniti strateški konkurenti u sljedećih nekoliko godina, ističu iz te agencije.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju