Amerikanci nude nagradu od 10 milijuna dolara bilo kome tko ima informaciju o ovoj ruskoj propagandnoj mašineriji

SAD nudi 10 milijuna dolara za informacije o ruskom višeplatformskom mediju Rybar, optuženom za širenje propagande i pomaganje pokušajima miješanja u nadolazeće američke izbore.

Branimir Vorša | 21.10.2024. / 13:26

Ruski hakeri (Foto: Getty Images)

Američka vlada nudi nagradu do 10 milijuna dolara za informacije o ruskom mediju Rybar i njegovim zaposlenicima, koji operiraju na više društvenih mreža i platformi. Rybar, koji ima više od 1,3 milijuna pratitelja na Telegramu, optužen je za podupiranje ruskih vojnih napora i promicanje antizapadnih narativa, navodi se u izjavi na web stranici Nagrada za pravdu (engl. Rward for justice ili RFJ) američkog ministarstva vanjskih poslova.

Program RFJ imenovao je devet osoba povezanih s Rybarom, uključujući Mihaila Zvinčuka, njegovog voditelja. Svatko tko ima informacije o Rybar LLC-u, ovim pojedincima, njihovim zlonamjernim aktivnostima ili povezanim osobama ili entitetima trebao bi kontaktirati Rewards for Justice, navedeno je na web stranici američkog ministarstva.

Rybarov fokus na rusko-ukrajinski sukob uključuje i propagandne kampanje poput "#HOLDTHELINE" i "#STANDWTHETEXAS" za promicanje ruskih interesa u SAD-u. Također su navodno stvorili kanal "TEXASvsUSA" na platformi X kako bi potaknuli društvenu podjelu u SAD-u, posebno iskorištavanjem problema povezanih s imigrantima bez dokumenata koji prelaze teksašku granicu.

Zvinčuk je zanijekao Rybarovu umiješanost u miješanje u američke izbore.

Rybar trenutačno financira Rostec, ruska obrambena tvrtka kojoj su SAD uvele sankcije od lipnja 2022. godine. Prethodno su dobivali financijsku potporu od Jevgenija Prigožina, bivšeg čelnika Wagner grupe i bliskog Putinovog saveznika. Miješali smo se i dalje ćemo se miješati. Pažljivo, precizno, kirurški i na svoj način, kako znamo, priznao je još 2022. godine pokojni Prigožin.

Institut za proučavanje rata (ISW) naznačio je da je Kremlj koristio Rybara da zadrži kontrolu nad ruskim informacijskim prostorom i da je Rybar vjerojatno bio uključen u napore koji podupiru Iran u kontroli iračkog medijskog prostora.

Ponuda američke nagrade dio je širih napora da se suprotstavi ruskom uplitanju u američke izbore.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti