Na ISS su lansirani Amerikanka Kate Rubins, mikrobiologinja iz NASA-e, prva osoba koja je sekvencionirala DNK u svemiru (2016. godine) te dvojica ruskih kozmonauta Sergej Rižikov i Sergej Kud-Sverčkov.

Nekoliko minuta nakon lansiranja, Roskozmos je na Twitteru objavio da se letjelica "uspješno postavila u orbiti".

Današnje lansiranje je rekordno jer za let koji uobičajeno taje šest sati, u srijedu bi trebalo tek tri sata, prenosi novinska agencija France presse.

Ova je misija posljednji let ruskom svemirskom letjelicom za nekog člana američke svemirske misije.

Otkako je 2011., nakon niza tehničkih poteškoća završen program američkih raketoplana Space Shuttle 2011., NASA je Rusiji povjerila prijevoz svojih astronauta na ISS, laboratorij u orbiti u kojem kontinuirano, gotovo 20 godina rade astronauti u istraživačkim misijama.

Odsad će američki stručnjaci biti lansirani američkim letjelicama jer je američka svemirska agencija NASA sklopila 2014. godine ugovor s tvrtkom SpaceX (u vlasništvu inovatora Elona Muska) kao i tvrtkom Boeing Co. za izgradnju svemirskih kapsula u nastojanju da bude neovisna od Rusije.

Program vrijedan 8 milijarda dolara omogućio je da SpaceX izvede prvo putovanje s ljudskom posadom do ISS-a u svibnju, što je bilo prvo lansiranje iz Sjedinjenih Država u gotovo deset godina.

Sjedinjene Države trebale bi lansiranja izvoditi kapsulom SpaceX’s Crew Dragon.

NASA i Roskozmos nastavljaju partnerstvo u svemiru i pregovaraju o tome da se i ruski kozmonauti prevoze američkim letjelicama, odnosno američki ruskima kada to bude potrebno, rekao je glasnogovornik Roskozmosa za Reuters.

Naravno, zajednički letovi u interesu su za pouzdanost ISS-a kako bi se osigurao ondje stalan rad, rekao je. Takav pristup (letovi jedne i druge strane) jamčit će stalnu opskrbu za posade koje se izmjenjuju u istraživanjima na ISS-u u slučaju da se dogodi neka poteškoća na letjelici partnerske države.

Istraživanja na Međunarodnoj svemirskoj stanici rijedak su primjer učinkovite suradnje između Rusije i Sjedinjenih Država. Posada koja je sada na ISS-u, Chris Cassidy iz NASA-e te Anatolij Ivaničin i Ivan Vagner iz Roskozmosa trebaju se vratiti na Zemlju 22. listopada.

Sljedeći let kapsule SpaceX put ISS-a predviđen je u studenome kada će u orbitu ponijeti tri američka te jednog japanskog astronauta, piše agencija France presse.

Kathleen Rubins, koja je rekla da je jako sretna što će ponovno raditi na ISS-u u srijedu slavi 42. rođendan. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju