Koje dijete ne voli zaspati dok sluša zanimljivu priču? Slušanje priča prije spavanja ne samo da djeci donosi zadovoljstvo nego im pomaže i da razviju pismenost, rječnik i maštu.

Zahvaljujući programu "Vrijeme za priču iz svemira" (The Story Time from Space), koju je prije nekoliko godina pokrenula neprofitna organizacija Global Space Education Foundation, djeca mogu slušati priče koje čitaju astronauti u Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), navode američki mediji.

Taj su program osmislili astronaut Benjamin Alvin Drew Jr. i Patricia Tribe, bivša voditeljica obrazovanja u Svemirskom centru u Houstonu.

"Vrijeme za priču iz svemira" jednostavno funkcionira. Knjige se dostavljaju na ISS, gdje su astronauti u raznim misijama. Astronauti se snimaju dok naglas čitaju knjigu, a zatim se video snimka objavljuje na internetskoj stranici projekta i na njihovu kanalu na YouTubeu.

Tribe je došla na ideju da poveže svemir i čitanje nakon što je istraživala pismenost i znanstvene vještine djece u SAD-u. Odlučila je povezati STEM i pismenost na djeci dostupan način.

Postoje li bolji uzori koji bi mogli zainteresirati djecu za znanost i uključiti ih u čitanje? rekla je Tribe za Huffington Post. Ne samo da djeca mogu slušati i gledati knjige već mogu i promatrati život u Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Odabiru se knjige koje se mogu pročitati za petnaestak minuta i koje uključuju neki koncept povezan sa STEM-om, a najvažnije je od svega to da su točne.

Ne želimo prenositi nekakve dezinformacije, rekla je Tribe.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju