Bivši znanstvenik NASA-e James O'Donoghue, koji trenutačno radi za Japansku svemirsku agenciju JAXA, objavio je animaciju kojom pojašnjava i dokazuje da Mjesec nema pravu i doslovnu tamnu stranu.

"Zapamtite da ne kažete tamna strana Mjeseca kad govorite o drugoj strani Mjeseca. Ova grafika pokazuje da je ta strana Mjeseca stalno u pokretu", kaže O'Donoghue.

U njegovoj animaciji pokazano je kako Sunčevo svjetlo pada na površinu Mjeseca tijekom jedne njegove orbite oko Zemlje koja traje 29,5 dana. Sve strane Mjeseca u tom periodu u nekom su trenutku obasjavane Sunčevom svjetlošću.

Plimne sile Zemlje s vremenom su toliko usporile Mjesec da se njegova brzina vrtnje prilagodila njegovu periodu ophoda oko Zemlje. To znači da se Mjesec okrene samo jedanput oko svoje osi tijekom obilaska oko Zemlje. Zbog toga se sa Zemlje može vidjeti samo jedna strana Mjeseca.

Polovica Mjeseca nalazi se u mraku u bilo kojem trenutku, no stvar je u tome da se ta tamna strana stalno kreće pa ne postoji konstantna tamna strana Mjeseca.

Astronomi stoga radije koriste izraz noćna strana Mjeseca, iako je izraz tamna strana Mjeseca i dalje popularniji.

Izvor: Business Insider