Astronom objavio animaciju kojom raspršuje misterij: Ne postoji stalna tamna strana Mjeseca

Bez obzira na sve što dosad znate o Mjesecu ili ste čuli o njemu, ne postoji njegova misteriozna tamna strana koju Sunce nikad ne obasjava. Postoji strana koju nikad ne vidimo sa Zemlje, no ona nije u konstantnoj tami.

Branimir Vorša | 26.11.2019. / 14:30

Mjesec (Foto: AFP)
Mjesec (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Bivši znanstvenik NASA-e James O'Donoghue, koji trenutačno radi za Japansku svemirsku agenciju JAXA, objavio je animaciju kojom pojašnjava i dokazuje da Mjesec nema pravu i doslovnu tamnu stranu.

"Zapamtite da ne kažete tamna strana Mjeseca kad govorite o drugoj strani Mjeseca. Ova grafika pokazuje da je ta strana Mjeseca stalno u pokretu", kaže O'Donoghue.

Slika nije dostupna Budućnost letova na Mjesec: NASA predstavila postolje za meko slijetanje, a prvi teret bi mu trebali biti roveri

Slika nije dostupna Američka raketa eksplodirala tijekom testiranja u Texasu

U njegovoj animaciji pokazano je kako Sunčevo svjetlo pada na površinu Mjeseca tijekom jedne njegove orbite oko Zemlje koja traje 29,5 dana. Sve strane Mjeseca u tom periodu u nekom su trenutku obasjavane Sunčevom svjetlošću.

Plimne sile Zemlje s vremenom su toliko usporile Mjesec da se njegova brzina vrtnje prilagodila njegovu periodu ophoda oko Zemlje. To znači da se Mjesec okrene samo jedanput oko svoje osi tijekom obilaska oko Zemlje. Zbog toga se sa Zemlje može vidjeti samo jedna strana Mjeseca.

Polovica Mjeseca nalazi se u mraku u bilo kojem trenutku, no stvar je u tome da se ta tamna strana stalno kreće pa ne postoji konstantna tamna strana Mjeseca.

Astronomi stoga radije koriste izraz noćna strana Mjeseca, iako je izraz tamna strana Mjeseca i dalje popularniji.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti