Australci ne odustaju: Nećemo mijenjati zakon zbog Facebooka, neka se kao i Google dogovore s medijima

I dok su Google i Facebook lobirali protiv zakona, Google se prošli tjedan dogovorio s najvećim australskim izdavačima, uključujući News Corp Ruperta Murdocha.

Hina | 22.02.2021. / 15:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Australija neće mijenjati zakon koji će prisiliti Facebook i Google da medijima plate sadržaj koji prenose, rekao je u ponedjeljak ministar financija uoči završne rasprave i glasanja u parlamentu.

Australija i tehnološki divovi u sporu su zbog zakona koji se smatra globalnim presedanom. Neke zemlje poput Kanade i Velike Britanije razmišljaju da donesu sličan zakon.

Facebook je zbog toga prosvjedovao tako što je prošli tjedan blokirao sve vijesti te račune nekih vladinih agencija.

Razgovori između Australije i Facebook tijekom vikenda nisu urodili plodom.

Uoči parlamentarne rasprave, ministar financija i zastupnik u gorenjem domu parlamenta Simon Birmingham rekao je da neće biti novih amandmana.

Slika nije dostupna Vratili se za pregovarački stol: Facebook je ponovno prihvatio Australiju za prijatelja, ali samo uvjetno

Slika nije dostupna Pljušte reakcije na Facebookov potez: "Arogantni", "Misle da su veći od svih", "Ponašaju se poput Sjeverne Koreje", "Facebook nije kompatibilan s demokracijom"...

Facebook, ilustracija Facebookov prkos: Blokirali medijske sadržaje na svojoj mreži i stvorili kaotičnu situaciju za korisnike

Zakon je takav kakav jest, uravnotežen, izjavio je Birmingham radiju Australian Broadcasting Corp Radio.

Zakon u postojećem obliku osigurava da se "australske vijesti koje proizvedu australski mediji plate, i to pošteno i legitimno", dodao je.

Vlada bi prema zakonu mogla imenovati arbitra koji bi odredio naknade ako privatni pregovori propadnu.

I dok su Google i Facebook lobirali protiv zakona, Google se prošli tjedan dogovorio s najvećim australskim izdavačima, uključujući News Corp Ruperta Murdocha.

Nema razloga da i Facebook ne učini ono što je učinio Google, rekao je Birmingham.

Facebook je u ponedjeljak odbio komentirati zakon koji je prošli tjedan prošao u donjem domu i ima većinsku potporu u senatu.

Treće čitanje i završno glasanje očekuje se u utorak.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti