U nedjelju će pokraj Zemlje projuriti najveći ovogodišnji asteroid, znanstvenici poručuju: "Nije na riskantnoj putanji"

Nakon bezopasnog posjeta u nedjelju, 2001 F032 će nastaviti sa svojim samotnim putovanjem, ne približavajući se Zemlji ponovno do 2052. godine.

Hina | 20.03.2021. / 10:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Najveći asteroid koji će proći pored Zemlje ove godine najbliže će joj prići u nedjelju, no znanstvenici su rekli da ne treba paničariti jer ne predstavlja prijetnju planetu.

Divovski svemirski kamen kojeg znanstvenici zovu 2001 F032 ima promjer nekoliko stotina metara te će Zemlji prići na udaljenosti od oko 2 milijuna kilometara, rekla je američka svemirska agencija NASA.

Udaljenost je više nego pet puta od udaljenosti od Zemlje do Mjeseca.

Stabilan je, nije na riskantnoj putanji, rekao je Detlef Koschny, stručnjak za asteroide u Europskoj svemirskoj agenciji, dodavši da će nebeski objekt moći vidjeti astronomi amateri s valjanom opremom.

Slika nije dostupna Jeste li spremni za novi posjet iz svemira? U Zemljino susjedstvo stiže najveći asteroid 2021. godine

Precizno znamo orbitalni put 2001 F032 oko Sunca, otkad je otkriven prije 20 godina te ga otad pratimo, rekao je Paul Chodas, direktor Centra za proučavanje objekata bliskih Zemlji.

Ovaj asteroid, koji orbitira oko Sunca svakih 810 dana, proletjet će pored Zemlje brzinom od oko 124.000 kilometara na sat.

Nakon bezopasnog posjeta u nedjelju, 2001 F032 će nastaviti sa svojim samotnim putovanjem, ne približavajući se Zemlji ponovno do 2052. godine, rekla je NASA.

Znanstvenici planiraju let kako bi pobliže istražili asteroid. Ne znamo puno o njemu, rekao je Koschny.

Rekao je da bi pobliži pogled na 2001 F032 pomogao astronomima koji rade na projektima koji se bave skretanjem asteroida.

Asteroid veličine 2001 F032 mogao bi uništiti cijelu državu, tamo gdje bi pao, rekao je Koschny.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti