Biden najavio elektrifikaciju: Američki državni vozni park uključivat će samo električne automobile

Iako nije objavio detalje, Biden namjerava cijeli državni vozni park - a riječ je o više od 645 tisuća vozila, elektrificirati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.01.2021. / 14:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čim je sjeo na vrući stolac prvog čovjeka SAD-a, Joe Biden počeo je potpisivati uredbe koje su u potpunoj suprotnosti s onim što je radio njegov prethodnik. Jedna od tih uredbi odnosi se i na povratak SAD-a Pariškom klimatskom sporazumu, a najavio je i velike promjene državnog voznog parka. Taj vozni park uključuje civilna vozila, vojna vozila te poštanska vozila, a ukupno je riječ o više od 645 tisuća vozila.

Slika nije dostupna Tehnološki lideri čestitaju Bidenu i Harris: Gates se veseli suradnji s novom administracijom u učinkovitijoj borbi protiv korone

Biden planira sva ta vozila zamijeniti s - električnim vozilima, pri čemu je posebno napomenuo vozila “made in USA”. Veliku flotu vozila zamijenit ćemo s čistim električnim vozilima proizvedenima u Americi, s potpisom i američkih radnika, najavio je Biden. Ta odluka nije iznenađujuća jer je Biden o takvim planovima govorio još tijekom kampanje.


Iako je to odlična vijest za sve američke proizvođače električnih automobila, na The Vergeu smatraju kako Tesla ipak neće toliko profitirati s tom odlukom, zbog činjenice što je Muskova kompanija pretežno fokusirana na luksuznija vozila (što se ipak djelomično promijenilo s modelima 3 i Y). S druge strane, to je dobra vijest za kompanije poput Forda i GM-a, koji u svojoj električnoj floti imaju i dostavna vozila.

Slika nije dostupna Izvršni direktor Volkswagena komentirao američke izbore: Njihov je favorit Biden, a jasno je i zašto

Treba imati na umu da Biden nije objavio nikakve detalje o toj svojoj odluci tako da nije poznato kada će ta velika tranzicija početi i kada očekuje da će biti gotova. Naravno, s obzirom na to da je riječ o velikom broju vozila, tranzicija će trajati neko vrijeme, a u nekim slučajevima ona bi se mogla odužiti, pogotovo kada su u pitanju neka specijalna i vojna vozila za koja je potrebno određeno vrijeme razvoja prije njihove elektrifikacije.

Ono što naglašavaju na Electreku jest da će masovna elektrifikacija američkoj vladi donijeti velike uštede - na početku će trošak nabavke vozila biti veći u odnosu na trošak kupovine automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, no dugoročno će ostvariti uštede na gorivu i održavanju.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti