Bill Gates objasnio kako će nam umjetna inteligencija promijeniti svakodnevicu

Takvi bi svemogući agenti trebali postati svima dostupni kroz pet godina.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.11.2023. / 11:47

Bill Gates (Foto: Afp)

U budućnosti svi ćemo imati osobne agente umjetne inteligencije koji će biti višestruko napredniji u odnosu na današnju tehnologiju i trebali bi nam značajno poboljšati i olakšati živote. Takvi će agenti zamijeniti brojne aplikacije i programe koje danas koristimo jer će, umjesto da za različite zadatke koristimo različite i specijalizirane aplikacije, biti dovoljno samo reći takvim agentima što želimo napraviti i oni će to odmah riješiti.

Bill Gates Gatesova predviđanja o AI-u: Za godinu i pol učit će djecu pisanju i čitanju

Tako je budućnost umjetne inteligencije i osobnih asistenata opisao u jednom svom komentaru suosnivač Microsofta Bill Gates. On za takve asistente kaže da će, kako ih ljudi budu konstantno koristili, oni sve bolje upoznavati korisnike i s vremenom poboljšati svoje akcije i prilagođavati ih korisniku. Npr. u slučaju planiranja putovanja, AI agent već će znati puno toga o svom “vlasniku” - gdje bi htio ići, kakav tip smještaja voli, kakav mu je budžet i slično te će mu predložiti najbolji mogući aranžman.

Također, kako će umjetna inteligencije znati je li korisnik više outdoor tip i voli sport i planiranje ili preferira kulturne događaje i posjete muzejima, dat će svoje prijedloge i oko aktivnosti na putovanju. Ako danas želite takvo duboko personalizirano putovanje, trebat ćete platiti putničkog agenta i provesti vrijeme objašnjavajući im što želite, objasnio je Gates, dok s AI agentima to neće biti potrebno jer će oni jako dobro poznavati korisnike i davati im preporuke.

Takvi AI agenti, prenijeli su na Fortuneu Gatesovo razmišljanje, značajno se poboljšati produktivnost i to puno bolje u odnosu na današnje AI alate koji se koriste. Npr. ako imate ideju za otvaranje novog biznisa, samo je trebate reći vašem AI agentu i on će vam pomoći u pisanju poslovnog plana, napravit će prezentaciju pa čak i napraviti fotografije kako bi vaš proizvod mogao izgledati. Kompanije će s vremenom razvijati vlastiti personalizirane AI agente s kojima će se njihovi zaposlenici moći savjetovati i bit će prisutni na svim sastancima i odgovarati na pitanja.

Bill Gates Bill Gates prognozira smrt Googleu i Amazonu kakve danas poznajemo

S vremenom će agenti postati toliko napredni da će korisnicima pomagati u gotovo svim aktivnostima i svim područjima života, a Gates je dao još nekoliko primjera kako bi to moglo izgledati. Npr. ako vam je prijatelj imao operaciju, vaš bi vas agent mogao savjetovati da mu pošaljete cvijeće i moći će naručiti to cvijeće, a ako se želite ponovno naći sa starim cimerom s fakultetskih dana, vaši AI agenti moći će dogovoriti susret.

Kada će takvi agenti postati dostupni, trenutačno je teško pretpostaviti, no s obzirom na to da je razvoj umjetne inteligencije sve brži, nismo daleko od tog trenutka. Prema osnivaču DeepMinda Mustafi Suleymanu, to bi moglo biti negdje za 5 godina.

Izvor: Fortune
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti