Bilo je samo pitanje vremena: Tesla sprema veliko otpuštanje?

Prema godišnjem izvješću za 2023. godinu Tesla je u prosincu imao 140.473 radnika.

Hina | 15.04.2024. / 19:30

Elon Musk (Foto: Afp)

 Američki proizvođač električnih automobila Tesla planira otpustiti više od 10 posto radnika, pokazao je interni dopis u koji je Reuters dobio uvid, u uvjetima posustajanja potražnje i žestoke cjenovne konkurencije.

U pripremama tvrtke za našu sljedeću fazu rasta izuzetno je važno proučiti svaki aspekt (...) kako bi se utvrdile mogućnosti smanjenja troškova i poboljšanja produktivnosti, napisao je u dopisu radnicima izvršni direktor Elon Musk.

Teslina tvornica Suosnivač Tesle kritizirao navodni Muskov potez, smatra da će to odgovarati kineskim kompanijama

U sklopu tih nastojanja temeljito smo analizirali organizaciju i donijeli tešku odluku o smanjenju našeg broja zaposlenih za više od 10 posto na globalnoj razini+, stoji u dokumentu.

Točna brojka nije navedena.

Prema godišnjem izvješću za 2023. godinu Tesla je u prosincu imao 140.473 radnika.

U Tesli nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju informaciju u otkazima. koju je prva objavila specijalizirana publikacija Electrek.

Elon Musk Tesla odustaje od jeftinog električnog automobila i priprema predstavljanje robotaksija?

Musk je najavio otkaze za 10 posto radnika i u 2022. godini, rekavši direktorima, kako je tada izvijestio Reutersm da ima "loš predosjećaj da se gospodarstvu ne piše dobro". Kompanija do danas nije navela koliko je radnika otpustila u 2022., a njihov je broj u međuvremenu porastao.

Početkom mjeseca Tesla je preliminarno izvijestio da je prvom tromjesečju isporučio približno 387 tisuća vozila, otprilike osam posto manje nego u prva tri mjeseca 2023. godine, izdvojivši, između ostalog, krizu u Crvenom moru i podmetnuti požar u pogonu kod Berlina.

Kompanija je prošle godine više puta snizila cijene kako bi održala potražnju, što se očitovalo 40-postotnim skokom prodaje i prodanih 1,8 milijuna automobila. Na kraju godine prihod je naglo usporio, na samo tri posto, a uprava je upozorila da očekuje znatno slabiji rast u 2024.

Musk je tada upozorio je da će kineska konkurencija „više-manje uništiti većinu drugih automobilskih kompanija u svijetu”, ako se ne postave trgovinske barijere.

Elon Musk Tesla je učinila nešto što je Musk rekao da mrzi: "Vidjet ćemo kako će to ići"

Muskov poziv na uvođenje trgovinskih barijera na sve konkurentnijem tržištu nadovezao se na izvješće koje je pokazalo da je kineski BYD u četvrtom tromjesečju prodajom prestigao Teslu.

Dodatni je problem posustajanje prodaje, nakon nekoliko dobrih godina. I kineski proizvođači snizili su cijene kako bi potaknuli prodaju, a Europa je u prosincu bilježila pad za gotovo 17 posto u odnosu na isti mjesec 2022., prema udruzi ACEA.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti