Bizaran događaj u Australiji: Krokodili čuli zvuk helikoptera i navalili jedni na druge

Helikopter Chinook u niskom letu neočekivano je izazvao ludilo za parenjem među krokodilima na jednoj australskoj farmi.

Branimir Vorša | 12.10.2023. / 10:11

Mnoštvo krokodila
Mnoštvo krokodila (Foto: Getty Images)

U srcu farme krokodila u australskom Queenslandu, zvuk helikoptera Chinook u niskom letu imalo je neočekivani učinak na te zastrašujuće gmazove.

Svi veliki mužjaci su ustali, urlali i urlali u nebo, a onda su se nakon što su helikopteri otišli parili kao bijesni, rekao je John Lever, vlasnik farme krokodila Koorana, za ABC.

Mislili da stiže oluja?

Reakcija gmazova na letjelicu ostaje misterij. Neki stručnjaci nagađaju da su krokodili možda zamijenili zvuk helikoptera za približavanje grmljavinske oluje. Ispostavilo se, naime, da su grmljavinske oluje moćan okidač za ponašanje krokodila pri parenju.

Krokodil pomaže psu da prepliva rijeku Psu koji je kroz rijeku bježao pred čoporom divljih pasa upomoć stigli posve neočekivani pomagači

Australski proljetni mjeseci listopad i studeni označavaju uobičajenu sezonu parenja za slanovodne krokodile koji tamo žive i koja se poklapa s početkom kišne sezone i čestim olujama s grmljavinom.

Sezonska stvar

Obično je parenje sezonska stvar jer krokodili žele koincidirati s najboljim vremenom za polaganje jaja u jazbinu ili gnijezdo, ističe herpetolog Mark O'Shea sa Sveučilišta Wolverhampton.

Odabirom parenja tijekom olujne sezone, ženke krokodila osiguravaju da je vrijeme kada polažu jaja tjednima kasnije, obično manje loše, smanjujući rizik od odnošenja položenih jaja u poplavama.

Tako se sve poklopilo?

Čini se da je vrijeme bilo savršeno usklađeno, a buka i vibracije helikoptera možda su replicirali znakove približavanja grmljavinske oluje, signalizirajući muškim krokodilima da je vrijeme za djelovanje. Osim toga, kretanje Chinookovog rotora moglo je uzrokovati promjene barometarskog tlaka, slično prirodnoj oluji.

Krokodili se izliježu iz jaja Prvi slučaj dosad: Znanstvenici otkrili da ovim gmazovima za razmnožavanje nije potreban suprotni spol

Alternativno, O'Shea je predložio i drugu teoriju, da su krokodili možda pomiješali urlik helikoptera s dozivanjem i prskanjem drugih mužjaka.

Bez obzira na uzrok, sljedeća faza za ženke krokodila uključuje izgradnju gnijezda za njihova jaja. Koristeći tlo i vegetaciju koja se raspada, grade humke u kojima će se inkubirati brojna jaja. Tijekom približno tri mjeseca, majke će budno čuvati svoj podmladak.

Lever nadzire farmu na kojoj se nalazi oko 3000 krokodila, uzgajajući ih radi mesa i kože, dok farma istovremeno služi i kao popularna turistička atrakcija.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti