Bolje ikad nego nikad: Hrvatska se ipak pridružuje europskom blockchain partnerstvu

Iako je većina članica Europske unije dogovorila suradnju na razvoju blockchaina, jedna od zemalja koja nije pristupila tom sporazumu jest – Hrvatska.

Martina Čizmić | 30.10.2018. / 17:27

Potpisivanje Deklaracije o blockchainu (Foto: ec.europa.eu) (Foto: ec.europa.eu)

Hrvatska će, nakon nekoliko mjeseci glasnog negodovanja IT industrije, krajem studenog ipak potpisati deklaraciju o europskom blockchain partnerstvu.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, Hrvatska je nakon burne reakcije predstavnika IT industrije koji se bave blockchainom, zatražila naknadno potpisivanje deklaracije koja će hrvatskim tvrtkama omogućiti pristup do 300 milijuna eura različitih poticaja i investicijskih potpora namijenjenih blockchain projektima.

Podsjetimo, početkom travnja, uoči Digitalnog dana EU, iz Europske komisije poručili su kako se zemlje EU-a trebaju zajednički pripremiti za digitalnu budućnost i uložiti snage i sredstva kako bi se iskoristile mogućnosti koje nude tehnologije poput umjetne inteligencije i blockchaina. Tada je u Bruxellesu dogovorena suradnja vezana uz tehnologije budućnosti koje bi mogle promijeniti način na koji živimo i radimo poput umjetne inteligencije i blockchaina. No iako je većina članica Europske unije dogovorila suradnju na razvoju ovih tehnologije, jedna od zemalja koja nije pristupila tim sporazumima jest – Hrvatska.

Kako javlja portal Crobitcoin, to će bi se moglo promijeniti 27.11. kad bi Hrvatska trebala napustiti društvo Grčke, Rumunjske i Cipra koji su odbili sudjelovati u deklaraciji i pridružiti se ostalim zemljama članicama EU koje su prepoznale potencijale blockchaina.

Taj bi potpis mogao biti vjetar u leđa svim tvrtkama i startupovima koji već razvijaju rješenja temeljena na blockchainu, a do sad su im vrata prema europskim natječajima i potporama bila zatvorena. Sve zbog jednog potpisa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti