Borci za ljudska prava zabrinuti zbog govora mržnje nakon što je Musk kupio Twitter

Borci za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog govora mržnje na Twitteru i zbog moći koju će preuzimanje ove društvene mreže donijeti milijarderu Elonu Musku, nakon što ju je "apsolutist slobode govora", kako sam sebe opisuje, u ponedjeljak kupio za 44 milijarde američkih dolara.

Hina | 26.04.2022. / 07:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Musk je javno kritizirao Twitter zbog kontrole sadržaja koji se objavljuju na platformi. Izjavio je i da bi Twitter trebao postati istinski forum za slobodu govora.

U službenom priopćenju nakon što je u ponedjeljak postao vlasnikom Twittera, Musk je slobodu govora opisao kao "temelj funkcionalne demokracije".

Borci za ljudska prava smatraju da Twitter nije bilo kakva kompanija.

Bez obzira na to tko je vlasnik, kompanija ima obvezu poštovati prava ljudi širom svijeta koji su korisnici platforme. Promjena prakse, značajki i algoritama, velike i male, mogu imati nesrazmjeran, a ponekad i razarajući učinak, a mogu prouzročiti i nasilje, izjavila je za Reuters istraživačica digitalnih prava i odvjetnica pri "Humans Right Watchu" (HRW) Deborah Brown.

Sloboda izražavanja nije apsolutna te Twitter zbog toga mora uložiti napore da svoje najranjivije korisnike zaštiti na platformi, dodala je Brown.

Izvršni direktor American Civil Liberties Uniona (ACLU) Anthony Romero smatra da postoji realna opasnost kad se takva velika moć nađe u rukama jednog čovjeka, iako je Elon Musk jedan od najznačajnijih pokrovitelja ove organizacije.

Zadnje što nam treba je da Twitter svojevoljno zažmiri na jedno oko kad je u pitanju nasilan način izražavanja i zlostavljanje korisnika, posebno oni kojima se to najčešće događa, uključujući žene, spolno neopredijeljene osobe i druge, izjavio je Michael Kleinman, direktor za tehnologiju i ljudska prava pri Amesty Internationalu.

Twitter je poznat kao društvena mreža koja je zbog širenja govora mržnje ukinula korisnički profil Donaldu Trumpu, dok je još obnašao dužnost američkog predsjednika. Nakon što je službeno potvrđeno da je Musk novi vlasnik ove platforme, Trump je izjavio da ga ne zanima povratak na ovu društvenu mrežu, čak i da mu Musk ukine suspenziju.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti