Britanska vojska uskoro će se za ratove pripremati u simulatorima sličnim Fortniteu

Za razliku od Fortnitea, u vojnom simulatoru vojnici nose naočale za VR, modele stvarnog oružja koje se koristi u ratovima, mogu puzati, čučati i slično, a sve na virtualnom bojištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.03.2020. / 15:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako bi što bolje pripremila svoje vojnike za buduće potencijalne ratove te im pružili što vjernije iskustvo borbi, britanska vojska uskoro će početi koristiti platformu za virtualnu stvarnost koja je bazirana na popularnoj videoigri Fortnite. Za one rijetke koji možda ne znaju, u Fortniteu gameri su bačeni na (virtualni) otok zajedno s još 99 osoba te se u tom okruženju bore za preživljavanje, a onaj tko jedini ostane živ je pobjednik.

Fortnite Chapter 2 Fortnite najviše zaradio i prošle godine: Besplatne igre ostvarile prihode veće od 87 milijardi dolara

Platforma za simulaciju borbe, kao i Fortnite, koristi Unreal Engine 4, a dok gameri u Fortniteu uživaju na računalima, konzolama, tabletima i telefonima, simulacija na kojoj će iskustvo stjecati vojnici još je realnija te je bazirana na virtualnoj stvarnosti, a umjesto miša ili dodira prstima po ekranu mobitela, vojnici će puno aktivnije sudjelovati u virtualnim borbama. Npr. bit će opremljeni modelima oružja kakvo se zaista koristi u borbama, a moći će klečati i puzati, kako bi dojam bio što uvjerljiviji. Dok u Fortniteu sudjeluju 100 ljudi, u jednoj vojnoj simulaciji sudjelovat će 30 vojnika, tj. gamera.

Osim što će omogućiti realističniji prikaz borbe i omogućiti bolje pripreme za potencijalne ratove, ta bi platforma trebala spašavati živote, komentirali su na The Telegraphu, a razlog je što će u simulaciju vojnici brojne opasne situacije proći u virtualnom svijetu pa će moći bolje reagirati na njih u stvarnim borbama.

Call of Duty Mobile Jeste li je isprobali? Ova mobilnu igru preuzelo je 100 milijuna korisnika u tjedan dana

Platformu razvija kompanija SimCentric koja je od britanske vlade već dobila 300 tisuća funti za njen daljnji razvoj, nakon što je pilot-projekt testiran među vojnicima i časnicima padobranske pukovnije u Nort Yorkshireu. Prvi testovi vojnika u simulatoru i vojnom Fortniteu očekuju se kasnije ove godine.

Izvor: The Telegraph
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti