Britansko regulatorno tijelo Meti naredilo da proda Giphy

Meta bi mogla biti primorana prodati Giphy zbog odluke britanskog regulatornog tijela, koje smatra da se tržišno natjecanje može zaštititi jedino takvim potezom.

Branimir Vorša | 30.11.2021. / 14:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britansko regulatorno tijelo donijelo je odluku kojom kompanija Meta (bivši Facebook) naređeno da proda nedavno kupljenu platformu za video i animirane isječke Giphy, jer su regulatorna tijela zabrinuta zbog negativnog utjecaja te akvizicije na konkurenciju.

Britanska agencija za zaštitu tržišta i tržišnog natjecanja (CMA) priopćila je u utorak da će Metina kontrola te popularne GIF platforme smanjiti konkurenciju između platformi društvenih medija te da je već uklonila jednog potencijalnog rivala na oglašivačkom tržištu.

Slika nije dostupna Facebook u šopingu: Za 400 milijuna kupili popularni Giphy

Slika nije dostupna Velika Britanija pokreće istragu protiv Facebooka zbog preuzimanja Giphyja

Podsjetimo tadašnji Facebook kupio je Giphy za, prema nekim navodima, 400 milijuna dolara u svibnju 2020. godine, a u planu je bilo integriranje tog servisa u Instagram i ostale Facebookove aplikacije, kako bi korisnicima omogućiti da nađu relevantne GIF-ove za svoje objave i poruke.

U svojoj inicijalnoj najavi kupovine, Facebook je obećao da će i trećim stranama dati jednak pristup sadržaju Giphyja kao što su ga imali i prije. No nakon manje od mjesec dana od kupovine, CMA je pokrenula istragu oko toga.

Nakon konzultiranja sa zainteresiranim tvrtkama i organizacijama te nakon ocjene alternativnih rješenja... koja je Facebook predložio, CMA je zaključio da se njihova zabrinutost oko zaštite tržišnog natjecanja može rješiti tako da Facebook proda Giphy odobrenom kupcu, stoji u priopćenju te agencije.

Iz Mete su poručili da se odlukom britanskog regulatornog tijela ne slažu te da razmatraju sve opcije, uključujući i žalbu.

I za potrošače i za Giphy je bolja podrška naše infrastrukture, talenta i resursa, izjavio je glasnogovornik Mete.

Slika nije dostupna Problemi za Facebook? Britanski regulator prijeti im zbog Giphyja

Slika nije dostupna Nova "pljuska" Facebooku: Kažnjeni sa 70 milijuna dolara zbog namjerne ne suradnje s britanskim regulatornim tijelom

Giphyjeve usluge trenutno su integrirane još u platforme poput Twittera, Snapchata, Appleovog iMessagea i Slacka.

Iako kupovina Giphyja nije najveća akvizicija koju je Meta dosad napravila, ona predstavlja prvi veliki sklopljen posao kojeg se treba odlukom vlasti poništiti.

CMA je u kolovozu priopćila da je Giphy planirao širenje svojeg oglašivačkog poslovanja na Veliku Britaniju prije nego su prodani Meti (tad Facebooku), što bi britanskim brendovima dalo novu mogućnost promocije te stvaranje izravne konkurencije Facebooku na oglašivačkom tržištu.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti