Budućnost vojnih postrojbi uključuje manje vojnika, a više tehnologije

Za deset godina vojske će izgledati potpuno drukčije nego sada. Broj vojnika bit će manji, dok će u prvom planu biti tehnologija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.03.2021. / 10:39

Vojska i računala (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Način ratovanja u budućnosti potpuno će se promijeniti pa se u skladu s tim moraju promijeniti i vojne postrojbe, način vojne obuke, ali i oružje koje bi se trebalo koristiti u potencijalnim sukobima. Iako će se suprotstavljene strane i dalje boriti na prvoj crti, s pješadijom i tenkovima, sukobe i ratove odlučivat će tehnologija - osobe koje će dronovima i oružjem upravljati iz mjesta udaljenim tisućama kilometara ili čak umjetna inteligencija, odnosno roboti ubojice.

Slika nije dostupna Pentagon već godinama skriva veliku tajnu vezanu za mogući rat s Kinom: "Izgubit ćemo, i to brzo"; "Rutinski nam isprašuju dupe"

U skladu s takvim očekivanjima, britanska je vlada predstavila novi plan reorganizacije vojske tijekom sljedećeg desetljeća. U fokusu tog plana jest smanjenje vojnog osoblja, ali i veliko povećanje investicija u nove tehnologije, kao priprema za digitalno ratovanje budućnosti. Prijetnje koje već sada postoje, a uvelike će se povećavati tijekom godina jesu kibernetički napadi, oružje bazirano na umjetnoj inteligencije te “brza modernizacija kineske i ruske vojske”.

Kako bi se ispunio cilj modernizacije vojske, vlada je povećala vojni budžet za oko 33 milijarde dolara tijekom sljedeće četiri godine. Prema ministru obrane Velike Britanije Benu Wallaceu, većina tih sredstava bit će potrošena na novo i moderno oružje i alate koji su “prilagođeni modernom dobu”. Kako se vremena i prijetnje mijenjaju, mora se mijenjati i vojska, a kao ključne aspekte modernizacije izdvojio je umjetnu inteligenciju te “autonomne sposobnosti pogonjene umjetnom inteligencijom” koje bi mogle učinkovito zamijeniti vojno osoblje, pogotovo u najopasnijim misijama na prvim crtama bojišta.

Slika nije dostupna Američka vojska razvila je naočale kojima vojnici mogu "vidjeti" kroz zidove i iza uglova

Jako puno posla koji bi inače obavljali muškarci i žene obavljat će roboti i robotska vozila, komentirao je Michael Clarke, profesor s King's Collegea iz Londona, uz upozorenje kako nije poznato hoće li Britanci (a isto se odnosi i na sve vojske svijeta koje se okreću tehnologiji) u tom novom obliku ratovanja u kojem se koristi tehnologija biti jednako dobri uz smanjenje broja vojnika. No naglasio je kako jednostavno nemaju izbora jer ako za deset godina i dalje budu razmišljali o ratovima kakvi su se vodili u devedesetima te ako budu koristili takvo naoružanje i tehnologije, bit će osuđeni na propast.

Podsjetimo, nedavno je prvi čovjek oružanih snaga Velike Britanije, general Nick Carter, govoreći o budućnosti vojske te modernizaciji vojnih snaga, rekao da bi za deset godina udio robota u vojsci mogao iznositi čak četvrtinu.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti