Danska vlada predlaže novu naknadu za financiranje zelenog zrakoplovstva

Prema prijedlogu vlade, porez putnicima u zračnom prometu postupno će se uvoditi od 2025. godine.

Hina | 09.11.2023. / 15:22

Danski zrakoplov (Foto: Afp)

Danska vlada predložila je u četvrtak uvođenje nove putničke naknade za zračna putovanja, a prihod planira upotrijebiti za financiranje 'zelene' tranzicije zrakoplovnog sektora i korištenje isključivo održivih goriva na domaćim letovima.

Zrakoplov u letu "Ispada da svinje doista lete": Zrakoplovi bi uskoro mogli letjeti na svinjskoj masti, no to neće smanjiti štetne emisije

Putnici bi u prosjeku plaćali naknadu od 100 danskih kruna (14,35 dolara, 13,4 eura), a približno polovina očekivanih godišnjih prihoda od 1,2 milijarde kruna pomoći će u financiranju cilja da svi domaći letovi do kraja desetljeća koriste samo ekološka goriva, ističe vlada.

Dodaju da će državnu potporu moći dobiti 'zelene' tehnologije, uključujući one koje pretvaraju električnu struju u ugljično neutralna sintetička goriva, te vodik i biogoriva.

Ostatak prihoda bit će iskorišten za novčanu pomoć starijim osobama, priopćila je vlada.

Prema prijedlogu vlade, porez putnicima u zračnom prometu postupno će se uvoditi od 2025. godine. Krajem desetljeća za putovanja unutar Europe iznosit će oko devet dolara, na letovima na srednje udaljene destinacije 34 dolara, a one daleke 56 dolara.

Brod Prijelaz brodova na ugljično neutralno gorivo bit će jako skup

Zrakoplovni sektor u Danskoj mora smanjiti klimatski otisak i krenuti prema 'zelenoj' budućnosti kao i svi drugi, rekao je ministar za klimu, energiju i komunalne usluge Lars Aagaard.

Vlada namjerava do sredine desetljeća pokrenuti prvu domaću rutu na kojoj zrakoplovi koriste samo ekološka goriva. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti