Desetogodišnja studija potvrdila: Videoigre su sigurne za igranje i ne utječu na pojačanu agresiju

Studija je otkrila da dječaci češće biraju nasilne igre od djevojčica, ali i da je glavni izvor agresivnosti - frustracija.

Martina Čizmić | 02.01.2021. / 07:28

Nasilne videoigre (Foto: Getty images)

Godinama su nasilne videoigre i videoigre općenito bile optuživane da povećavaju agresiju kod igrača, većinom djece i mladih. No, desetogodišnja studija koja je objavljena u časopisu Cyberpsyhology, Behavior and Social Networking, zaključila je kako nema razlike u porastu agresivnosti između ispitanika koji su igrali videoigre satima i onih koji nisu igrali.

Iako je studija potvrdila ono što su kreatori videoigara isticali godinama, autorice studije ističu kako je primijećeno da ispitanici koji su imali umjerenu agresivnost na početku ispitivanja, na kraju pokazuju najagresivnije ponašanje. Međutim, to agresivno ponašanje nije uzrokovano agresivnim videoigrama, već frustracijama jer nisu pobijedili u igri.

Zaključuje se da adolescenti koji intenzivno igraju nasilne igre od rane dobi nisu pokazali agresivnije ponašanje kasnije u životu, stoji u studiji koja je, među ostalim, pokazala i da dječaci odnosno mladić češće biraju i igraju agresivne videoigre od djevojčica i djevojaka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti