Dionice u crvenom: Tržišna vrijednost Applea pala skoro 220 milijardi dolara

U odnosu na najveću cijenu dionice iz prošle godine, tržišna vrijednost Applea pala je za skoro 220 milijardi dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.01.2016. / 09:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Informacije koje čitamo s burzi diljem svijeta ne izgledaju dobro te se mnogi pribojavaju scenarija iz 2008. godine i nove velike financijske krize. Ovim stanjem na burzi naročito nisu sretni u Appleu jer je ova kompanija, u odnosu na najveću cijenu dionice iz prošle godine, izgubila skoro 220 milijardi dolara tržišne vrijednosti te je nakon zatvaranja burze ta cijena iznosila 97,05 dolara, a tržišna vrijednost kompanije sada iznosi oko 540 milijardi dolara. Druga kompanija koja je zabilježila najveći pad cijene dionica i gubitak tržišne vrijednosti jest Kinder Morgan koja je izgubila 'samo' 63,5 milijardi dolara.

Novinari USA Today pitaju se koliko će dugo još padati cijena Appleovih dionica te koliko nisko može pasti – jedno od predviđanja je 77 dolara (što bi značilo daljnji veliki gubitak tržišne vrijednosti ove kompanije). Naime, dionica Applea je između rujna 2012. i lipnja 2013., kada su se investitori počeli brinuti oko usporavanja rasta tržišta pametnih telefona, izgubila 43 posto vrijednosti, a pad od 43 posto u odnosu na prošlogodišnji maksimum značio bi pad cijene dionice na 77 dolara. Osim problema na burzama i krize koja ponovno kuca na vrata, analitičari kao potencijalne Appleove probleme navode i slabiju potražnju za novim modelima iPhonea, prodaja iPadova dugo je u minusu, a iako je Apple Watch brzo zauzeo prvo mjesto na tržištu pametnih satova, izostalo je oduševljenje korisnika koje je pratilo ranija lansiranja telefona i tableta s logom jabuke. Što se Appleovih planova za ovu godinu tiče, očekujemo novu verziju sata i jeftiniji iPhone u prvoj polovici godine, dok bi Cook standardno u rujnu trebao predstaviti iPhone 7 i 7 Plus.

Ipak, usprkos ovom velikom padu cijena dionica i tržišne vrijednosti kompanije, na USA Today podsjećaju kako analitičari i dalje preporučuju investitorima kupovinu njihovih dionica te neki čak vjeruju kako bi se ta cijena, s manje od sto dolara koliko iznosi danas, mogla popeti na iznad 140 dolara za osamnaest mjeseci.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti