Divovski i potencijalno opasan asteroid idućeg tjedna približit će se Zemlji najviše u posljednjih 100 godina

Vjeruje se da postoji više od 2200 po Zemlju opasnih svemirskih objekata u Sunčevom sustavu.

Branimir Vorša | 16.02.2022. / 14:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Unatoč svojoj relativno velikoj veličini, ogromna svemirska stijena otkrivena je tek u studenom 1999. godine, nakon što se približila Zemlji.

Asteroid (455176) 1999 VF22 spada u takozvane "potencijalno opasne" svemirska tijela, a pored Zemlje bi trebao proletjeti idućeg utorka, 22. veljače. To će mu biti ujedno i najbliži prilaz Zemlji u više od stotinu godina.

Slika nije dostupna Astronomi otkrili još jedan Zemljin "trojanski asteroid" te poručuju da je idealan kandidat za buduće svemirske misije

Ipak, njegov prolazak pored našeg planeta je savršeno siguran, jer se očekuje da će objekt prohujati na 5,366,000 kilometara od Zemlje. Idući put kad astronomi očekuju da će biti tako blizu jest tek 2150. godine.

Prema NASA-inoj bazi podataka, apsolutna magnituda asteroida je 20,7, međutim točna veličina objekta ostaje nejasna. Vjeruje se da je promjera između 190 i 430 metara, dok su ga neka promatranja iz 2019. procijenila na 225 metara promjera.

Asteroid će biti moguće vidjeti i sa Zemlje, ali samo pomoću velikog teleskopa.

Slika nije dostupna Asteroid promjera najmanje jedan kilometar prohujat će pored Zemlje sredinom siječnja

Navedeni asteroid otkriven je u studenom 1999. godine u opservatoriju Catalina Sky Survey, nakon što se dovoljno približio Zemlji.

Potencijalno opasni asteroidi su svemirski objekti s orbitom bliskom Zemlji i dovoljno veliki da izazovu značajnu regionalnu štetu ako udare u naš planet. Vjeruje se da postoji više od 2200 takvih objekata u našoj svemirskoj okolici.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti