Domaće IT tvrtke u punom sjaju: Čak pet u top 50 najbrže rastućih tvrtki u Srednjoj Europi

U posebnoj dodatnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja („Impact Stars“) i ove godine predstavljene su i istaknute još tri hrvatske tvrtke

Martina Čizmić | 24.11.2023. / 10:39

IT (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Čak pet hrvatskih tvrtki našlo se među 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u natječaju Deloittea na nivou Srednje Europe. Među 50 odabranih nalaze se tvrtke iz sedam zemalja i šest različitih sektora industrije, pri čemu su kao i u prethodnim natječajima dominirale softverske tvrtke.

Ovogodišnji rezultat iznimno je impresivan diljem cijelog rangiranja. Najizuzetnije od svega, međutim, jest uspjeh češke fintech tvrtke FTMO, koja predvodi plasirane već treću godinu zaredom, što dosad nije zabilježeno. To je izniman uspjeh koji će teško biti nadmašiti u budućnosti, istaknuo je Jiří Sauer, regionalni voditelj Technology Fast 50 programa za Srednju Europu.

Rangiranje 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki široko je priznato kao najvažnije i vjerodostojno mjerilo inovacija i tehnološke izvrsnosti u Srednjoj Europi. Gdje god pogledamo u rangiranju, vidimo energična, mlada poduzeća koja teže tome da svijet bude bolje mjesto za sve. S obzirom na sve izazove s kojima se trenutno suočavamo, izuzetno je umirujuće vidjeti ovu vrstu predanosti. Zato je velika privilegija i zadovoljstvo da možemo predstaviti ova dinamična poduzeća širem auditoriju, istaknuo je Natko Sertić, glavni partner za poreze u CE South regiji i voditelj Fast 50 programa u Hrvatskoj.

Dražen Nimčević Veliki uspjeh hrvatskih kompanija na Deloitteovu natječaju 50 najbrže rastućih tvrtki Srednje Europe

Važno je posebno istaknuti kategoriju „Companies to Watch“, koja označava postignuća mladih tvrtki koje su osnovane nedavno i nisu se mogle kvalificirati u glavno Fast 50 rangiranje. Pobjednik u toj kategoriji ove godine je slovačka softverska tvrtka 3IPK, osnovana 2019. godine, čija rješenja temeljena na blockchainu omogućuju klijentima u industriji svemira, zrakoplovstva i obrane da osiguraju autentičnost podataka, uključujući slikovni materijal sa satelita za promatranje Zemlje.

Njihov doprinos nije značajan samo u sektoru obrane i obavještajnih službi, on također ima važnu ulogu u suočavanju s klimatskom krizom, provjerom i analizom slika čimbenika, kao što su koncentracija stakleničkih plinova, termalni otisci i promjene u usjevima, pokrivaču leda i sl., prokomentirao je Gordan Kožulj, direktor u Odjelu poslovnog savjetovanja. 

Zajednički žiri sastavljen od predstavnika Deloittea i Google Clouda odabrao je jednog pobjednika u kategoriji "CE Tech Rocketship" i pet tvrtki za posebnu pohvalu. Pobjednik je poljska softverska tvrtka Open Loyalty, koja se opisuje kao „najfleksibilniji sustav lojalnosti na svijetu.“

U kategoriji izvrsnosti u tehnološkim tvrtkama Srednje Europe u sklopu programa Fast 50 je „Impact Stars“, koja je prvi put uvedena 2020. godine.

Ovo je posebna klasifikacija tvrtki koje uspješno povezuju izvrsne proizvode ili usluge s pozitivnim utjecajem u barem jednom od sljedećih područja: društvo, poslovanje, inovacije, okoliš i raznolikost. U ovoj kategoriji ne mjerimo rast prihoda, već promatramo sjajan pozitivan utjecaj koji ove tvrtke ostvaruju, pojasnio je Sertić.

Ove godine, Poljska i Češka imale su jednak broj plasiranih tvrtki u glavnoj kategoriji Fast 50, svaka po 18. Preostalih 14 mjesta podijeljeno je između Hrvatske (pet), Slovačke (četiri), Rumunjske (tri), Bugarske i Srbije (svaka s po jednom).

Slika nije dostupna Glavni futurolog Deloittea u Zagrebu će govoriti o tome hoćemo li uskoro svi imati čipove u mozgu

Kao i u prethodnim godinama, softverske tvrtke dominiraju rangiranjem s 31 plasmana. Četiri sektora (hardver, tehnologija zaštite okoliša, fintech i mediji i zabava) svaki imaju po četiri predstavnika, dok se zdravstvo i životne znanosti pojavljuju s dva plasmana.
Međutim, sve četiri plasirane tvrtke iz sektora fintech nalaze se među prvih 12, uključujući prvo i treće mjesto. Slijedi tvrtka iz sektora zdravstva i životnih znanosti sa drugim mjestom te dalje softverske tvrtke.

Pobjednik kategorije „Companies to Watch“ za 2023. godinu je 3IPK. Ova dinamična mlada slovačka tvrtka razvila je softverska rješenja i proizvode temeljene na blockchainu koji omogućuju kupcima jamstvo autentičnosti, integriteta i praćenja podataka u industrijama svemira, zrakoplovstva i obrane.

Kao pobjednik drugog „CE Tech Rocketship!“ nagrade izabran je Open Loyalty, nevjerojatna poljska tvrtka koja je stvorila najfleksibilniji softver lojalnosti na svijetu.

Na kraju, nagrada „Impact Stars“ uvedena je 2020. godine kao poseban dio Deloitte CE Technology Fast 50 programa. Ove godine ona je dodijeljena 38 tvrtki iz 15 zemalja srednje Europe.

Domaće tvrtke u punom sjaju

Iz Hrvatske se ove godine na natječaju plasiralo ukupno devet tvrtki, od kojih pet u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih i jedna u kategoriji „Companies to Watch“. U posebnoj dodatnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja („Impact Stars“) i ove godine predstavljene su i istaknute tri tvrtke.

U kategoriji 50 najbrže rastućih od hrvatskih tvrtki plasirali su se: Devōt na izvrsnom 4. mjestu s rastom od 3.232%, slijedi Aircash na 7. mjestu s rastom od 2.819%, HiveTech na 29. s rastom od 925%, Luminum ICT na 31. (898%) i Orqa na 41. (721%)
U kategoriji „Companies to Watch“ tvrtka je Lumen Spei na 7. mjestu s rastom od 611 posto.

U posebnoj kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja, koja je pokrenuta prije tri godine predstavljene su tri hrvatske tvrtke: SeekandHit, Notch i Cinnamon.

Devōt je osnovan 2016. i primarno se bavi uslugama razvoja softvera te automatizacije procesa. Kroz godine, tvrtka je djelovala u različitim industrijama, od HealthTecha i travel industrije do FinTecha.

Zahvalni smo što smo i ove godine osvojili Deloitteovu nagradu! Tijekom proteklih godina, naš tim neumorno je radio kako bismo postigli ono što danas imamo. 2021. godina bila je značajna, ali je 2022. nadmašila sva očekivanja, što nas je dovelo do ove nagrade. Naš fokus nije bio samo na rastu, već na osiguravanju stabilnosti, što se pokazalo izrazito važnim suočavajući se s izazovima s kojima se IT sektor susreo ove godine. Od našeg službenog početka 2016. godine, naglasak je bio na visokoj kvaliteti rada i pouzdanosti isporuke. Ta posvećenost rezultirala je dugoročnim i stabilnim partnerstvima s mnogim klijentima na međunarodnom tržištu. Kao što nam je potvrdila kriza u IT sektoru ove godine, budućnost je nepredvidljiva, ali ono što možemo reći je da će Devōt nastaviti graditi čvrste temelje za naše poslovanje kako bismo bili otporni na neizvjesnosti koje se pojavljuju u ovoj industriji. Također, čestitamo svim ostalim tvrtkama koje su zasluženo zauzele svoje mjesto na listi, istaknuo je osnivač tvrtke Devōt, Martin Morava.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti