Platforma X na udaru: Irski regulator zatražio hitnu suspenziju upotrebe objava za poduku umjetne inteligencije

U četvrtak X je objavio da će suspendirati upotrebu podataka koje je prikupio od 7. svibnja do 1. kolovoza do objave sudske odluke.

Hina | 09.08.2024. / 12:33

Platforma X (bivši Twitter) (Foto: Afp)

Irski regulator zatražio je od suda da hitno zaustavi neovlaštenu upotrebu podatka korisnika u EU za poduku umjetne inteligencije na društvenoj mreži X, prisilivši američkog diva na suspenziju sporne prakse.

X je isticao da je korisnicima pružio mogućnost izbora o upotrebi objava za obuku chatbot platforme Grok.

Irska Komisija za zaštitu podataka utvrdila je pak da ih je kompanija koristila već od 7. svibnja, a korisnicima je ponudila opciju zabrane tek 16. srpnja. Zato su od irskog visokog suda zatražili da X-u hitno naloži suspenziju takve prakse, upozorivši da kompanija namjerava plasirati novu verziju chatbota Grok, 'podučenog' objavama korisnika u EU i EEA-i, tokom kolovoza.  

Platforma X Musk je potiho odlučio iskoristiti platformu X za treniranje svog modela umjetne inteligencije

Sutkinja Leonie Reynolds rekla je da je jasno vidljivo da je kompanija počela obrađivati podatke korisnika iz EU-a za obuku AI-ja već 7. svibnja. Ponudili su i mogućnost zabrane, ali 'pojačali' su mehanizam tek 16. srpnja, dodala je Reynolds.

No, opcija u početku nije bila dostupna svima, naglasila je irska sutkinja, dodavši da je kompanija u korespondenciji s regulatorom priznala da je razlog "tehnička greška".

U četvrtak X je objavio da će suspendirati upotrebu podataka koje je prikupio od 7. svibnja do 1. kolovoza do objave sudske odluke.

Odvjetnica američke društvene mreže Shelly Horan naglasila je da poštuju odredbe EU-a o privatnosti i da su korisnicima ponudili mogućnost zabrane.

Mehanizam je "naknadno" pojačan, dodala je Horan, istaknuvši i da je X za obuku Groka do sada koristio manje od 0,001 posto objava europskih korisnika.  

Sud će ponovo razmotriti zahtjev u rujnu.

U lipnju Meta Platforms odgodio je po naputku irskog regulatora primjenu svojih AI modela u Euorpi, a Google je nakon konzultacija odgodio izmjene u AI chatbotu Gemini, podsjeća Reuters.

Irski regulator nadležan je za zaštitu podataka korisnika platformi u cijelom EU, budući da su tehnološki divovi europsko sjedište uglavnom registrirali u Irskoj. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti