Musk je potiho odlučio iskoristiti platformu X za treniranje svog modela umjetne inteligencije

I Meta koristi javne objave na svojim društvenim mrežama za treniranje svog AI modela. Službeno uz iznimku korisnika iz EU, koje ne dira, ali im i ne nudi da koriste Meta AI mogućnosti.

Martina Čizmić | 27.07.2024. / 10:19

Platforma X (Foto: Afp)

 Koristite li platformu X (nekad poznatu kao Twitter)? Ako ste jedan od onih koji su tamo svakodnevno i objavljuju nekakav sadržaj, odluka Elona Muska mogla bi vas zabrinuti. Naime, Musk kroz svoj startup X.ai već dulje razvija model umjetne inteligencije Grok. I dok su neke od mogućnosti koje Grok nudi već dostupne pretplatnicima na platformi X, većina o tome može tek čitati u Muskovim objavama.

No, Musk je potiho dao odobrenje X.aiju da koristi objave svih korisnika na platformi X za treniranje Groka. Kako potiho? Jer nije bilo nikakve službene objave ni obavijesti. Da se nešto sumnjivo događa otkrio je jedan od tviteraša koji je o tome obavijestio svoje pratitelje, a informacija se onda proširila poput požara.

Elon Musk Musk otkrio zašto SpaceX uopće ne koristi umjetnu inteligenciju u svojim svemirskim pothvatima

Twitter je upravo aktivirao postavku prema kojoj svi daju dopuštenje da se njihovi podaci koriste za treniranje Groka. A to nisu nigdje objavili, napisao je @EasyBakedOven

 

 

Iako to možda zvuči kao podli potez, X zapravo kasno dolazi na "hranilište AI modela" koje nazivamo i društvenim mrežama. OpenAI, tvrtka koja stoji iza popularnog ChatGPT-a, davno je iskoristila tvitove i objave na platformi X kako bi trenirala svoj model umjetne inteligencije.

OpenAI je koristio podatke iz različitih izvora, uključujući javno dostupne podatke s društvenih mreža poput Twittera, kako bi trenirao svoje modele, objavio je OpenAI još u svibnju 2024. godine. OpenAI prikuplja podatke iz javno dostupnih izvora na internetu, koji mogu uključivati tvitove i druge sadržaje s društvenih mreža, kao dio naših skupova podataka za treniranje kako bismo poboljšali performanse i mogućnosti AI modela.

I Meta koristi javne objave na svojim društvenim mrežama za treniranje svog AI modela. Službeno uz iznimku korisnika iz EU, koje ne dira, ali im i ne nudi da koriste Meta AI mogućnosti.

Elon Musk Još jedan igrač na AI terenu: Musk dao malen uvid u novi model umjetne inteligencije nazvan - Grok

Korisnici platforme X koji ne žele poslužiti kao nevoljki učitelji Groku, ipak imaju mogućnost isključiti tu opciju u postavkama.

Potrebno je ulogirati se u svoj X račun na računalu (ovu opciju nije moguće isključiti putem aplikacije) i kliknuti na Više/More u Profilu. Potom odabrati Postavke/Settings i Privatnost/Privacy. Treba malo skrolati, ali na samom dnu možete pronaći opciju Grok i tamo odznačiti "dopusti da se vaše objave i interakcije, unosi i rezultati s Grokom koriste za treniranje i usavršavanje".

Izvor: Forbes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti