EU bi mogla postati ovisna o kineskim baterijama baš kao što je bila ovisna i o ruskoj energiji

EU bi mogla postati ovisna o baterijama iz Kine do 2030. godine, ako se ne poduzmu snažne mjere, upozorava dokument.

Branimir Vorša | 18.09.2023. / 11:04

Ugaadnja baterija na proizvodnoj traci, ilustracija
Ugradnja baterija na proizvodnoj traci, ilustracija (Foto: Getty Images)

Dokument pripremljen za čelnike EU-a upozorava da bi ovisnost Europske unije o Kini za litij-ionske baterije i gorivne ćelije mogla doseći kritične razine do 2030. godine, baš kao i njezino prethodno oslanjanje na Rusiju za energiju. Navedeni dokument predstavljat će temelj rasprava o europskoj gospodarskoj sigurnosti tijekom nadolazećeg sastanka čelnika EU-a 5. listopada u Granadi, u Španjolskoj.

Usred zabrinutosti zbog rastućeg globalnog i gospodarskog utjecaja Kine, čelnici EU-a razmotrit će prijedloge Europske komisije za ublažavanje rizika od pretjeranog oslanjanja na Kinu i diverzifikaciju prema Africi i Latinskoj Americi.

Baterija električnog automobila, ilustracija EU bi se mogao naći u podređenoj situaciji u proizvodnji baterija

Porast potražnje za baterijama

Dokument naglašava nestalnu prirodu obnovljivih izvora energije poput sunca i vjetra, naglašavajući potrebu za skladištenjem energije kako bi se postigao cilj EU-a o nultim emisijama ugljičnog dioksida do 2050. godine.

To će dovesti do značajnog porasta potražnje, između 10 i 30 puta, za litij-ionskim baterijama, gorivim ćelijma i elektrolizerima, navodi se u dokumentu.

Iako EU ima dominantan položaj u međufazama i fazama montaže proizvodnje elektrolizera, s više od 50 posto udjela na svjetskom tržištu, uvelike ovisi o Kini za gorivne ćelije i litij-ionske baterije, koje su ključne za električna vozila.

Bez snažnih mjera - ovisnost o Kini

Bez snažnih mjera, do 2030. godine, europski energetski ekosustav mogao bi se suočiti s ovisnošću o Kini, iako drugačije prirode, ali sa sličnom ozbiljnošću kao ona s Rusijom prije invazije na Ukrajinu, ističe se u navedenom dokumentu.

Baterija Nova pravila za baterije u EU: Evo kad ćete moći sami zamijeniti bateriju u svojim uređajima

U 2021. godini koja je prethodila ruskoj invaziji na Ukrajinu, EU je nabavila preko 40 posto svoje ukupne potrošnje plina, 27 posto uvoza nafte i 46 posto uvoza ugljena iz Rusije. Nagli prekid većine uvoza energije iz Rusije doveo je do šoka cijena energije u EU-u i porasta potrošačke inflacije, što je natjeralo Europsku središnju banku da značajno podigne kamatne stope, čime je usporio gospodarski rast.

Dokument također naglašava da litij-ionske baterije i gorivne ćelije nisu jedina područja ranjivosti za EU. Upozorava se i na paralelni rizik u sektoru digitalne tehnologije. Predviđa se značajan porast potražnje za digitalnim uređajima poput senzora, bespilotnih letjelica, podatkovnih poslužitelja, opreme za pohranu podataka i mreža za prijenos podataka u ovom desetljeću.

Iako EU održava relativno jaku poziciju u nekim aspektima industrije digitalne tehnologije, otkriva značajne slabosti u drugim područjima. Do 2030. godine takve bi ovisnosti o inozemstvu mogle ozbiljno ugroziti povećanje produktivnosti koje je hitno potrebno europskoj industriji i uslužnom sektoru te spriječiti suštinsku modernizaciju poljoprivrednih sustava u borbi protiv klimatskih promjena.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti