Europska Komisija ubrzava rad na mjerama za sprječavanje radikalizacije i kiberprijetnji

Europska komisija pozvala je da se ubrza sadašnji rad na poboljšanju sigurnosti građana EU-a.

Martina Čizmić | 29.06.2017. / 11:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska komisija pozvala je na ubrzavanje rada na poboljšanju sigurnosti građana Europske unije i uspostavljanje učinkovite sigurnosne unije.

Kako je istaknuto u zaključcima Europskog vijeća, nedavni su napadi ponovno istaknuli potrebu za jačanjem zajedničkih nastojanja na razini EU-a u pogledu borbe protiv terorizma, mržnje i nasilnog ekstremizma. Tako je Komisija iznijela pregled mjera poduzetih na razini EU-a za borbu protiv radikalizacije, terorizma i kriminala te njihova financiranja kao i protiv kiberprijetnji. Osim toga, predstavila je izvješća o sljedećim koracima za ostvarenje interoperabilnosti informacijskih sustava.

"Europa se mora zajednički suočiti sa sigurnosnim izazovima i terorističkim prijetnjama donošenjem novih mjera na razini EU-a i ubrzavanjem trenutačnog rada na zaštiti građana. Uz potporu nacionalnih čelnika Komisija danas preispituje dosad učinjeno, posebice u borbi protiv radikalizacije i financiranja terorizma. Predlažemo i dodatne mjere za očuvanje sigurnosti Europe, primjerice bolje povezivanje sigurnosnih baza podataka EU-a te poboljšanje odgovora na kibernapade", rekao je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Borba protiv radikalizacije na internetu i izvan njega

Godinu dana nakon predstavljanja skupa konkretnih mjera za potporu državama članicama u borbi protiv radikalizacije, od kojih se većina provodi, Komisija je predstavila pregled niza dodatnih inicijativa za rad posebice na upotrebi digitalnih komunikacijskih sredstava i vraćanju stranih terorističkih boraca.

Radikalizacija na internetu

Komisija od 2015. uspješno surađuje s vodećim internetskim tvrtkama, među ostalim putem internetskog foruma EU-a, kako bi otkrili i uklonili teroristički sadržaj s interneta. Međutim, s obzirom na nedavne napade internetske bi platforme trebale povećati svoje napore. Stoga Komisija poziva sve države članice da osnuju nacionalne jedinice za rad u vezi s prijavljenim internetskim sadržajima kako bi se pomoglo radu Europolove jedinice za rad u vezi s prijavljenim internetskim sadržajima.

Sprječavanje i borba protiv radikalizacije

Komisija će uspostaviti stručnu skupinu na visokoj razini za borbu protiv radikalizacije kako bi olakšala daljnji razvoj politika EU-a u tom području i poboljšala njihov učinak. Mreža za osvješćivanje o radikalizaciji za nacionalna će tijela provesti niz radionica o vraćanju terorističkih boraca.

Osim toga, u okviru dugoročnih mjera za suzbijanje radikalizacije Komisija će i dalje podupirati socijalnu uključenost i integraciju putem inicijativa kao što je Erasmus+, putem europskog stupa socijalnih prava te radom s partnerskim zemljama u obliku usmjerenog osposobljavanja i financijske potpore.

Jačanje otpornosti na kibernapade i kibersigurnosti

Kako je najavljeno u preispitivanju jedinstvenog digitalnog tržišta, Komisija ubrzava svoj rad na uklanjanju nedostataka u trenutačnom okviru za kibersigurnost. U okviru šireg preispitivanja Strategije za kibersigurnost iz 2013. koje će se provesti u rujnu trebalo bi poduzeti niz kratkoročnih i operativnih mjera za poboljšanje odgovora na sve veće kiberprijetnje.

Jačanje sustava i mreža

Komisija će u okviru Instrumenta za povezivanje Europe za 14 država članica osigurati dodatnih 10,8 milijuna eura za jačanje mreže nacionalnih timova za računalne sigurnosne incidente (mreža CSIRT-ova). Europski centar za borbu protiv kibernetičkog kriminala (EC3) predvodio je odgovor tijela za izvršavanje zakonodavstva na napad WannaCry, a Europol bi mu trebao prenijeti dodatna stručna informatička znanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti