Europsko priznanje za izvrsnost najbolji dokaz da su hrvatski biofizičari u samom vrhu svjetske znanosti

Hrvatskom timu znanstvenika nagrada je dodijeljena za rad 'The mitotic spindle is chiral due to torques within microtubule bundles' koji je objavljen u Nature Communications u rujnu prošle godine.

Martina Čizmić | 21.06.2019. / 09:03

Mladi znanstvenici s IRB-a - dr. sc. Maja Novak, dr. sc. Bruno Polak, dr. sc. Juraj Simunić i Barbara Kuzmić (Foto: IRB)

Hrvatski biofizičari još su jednom dokazali kako su u samom vrhu svjetskih znanstvenika. Nakon što im je prošle godine u prestižnom časopisu Nature Communication objavljen rad u kojem su otkrili da je diobeno vreteno kiralne strukture, sad ih je nagradilo i Europsko mikroskopijsko društvo. 

Nagrada Europskog mikroskopijskog društva za izvrsne radove u kategoriji znanosti o životu dodijeljena je autorskom timu znanstvenika Instituta Ruđer Bošković (IRB), pod vodstvom dr. sc. Ive Tolić, te znanstvenicima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu (PMF), pod vodstvom dr. sc. Nenada Pavina.

Iva Tolić i Nenad Pavin (Foto: IRB) Otkriće za udžbenike: Hrvatski znanstvenici bilježe još jedan značajan uspjeh

Nagrada predstavlja iznimno priznanje prvim autorima na radu, redom mladim doktorandima i postdoktorandima, dr. sc. Maji Novak, dr. sc. Bruni Polaku, dr. sc. Juraju Simuniću, Zvonimiru Bobanu i Barbari Kuzmić.

Ovu godišnju nagradu za izvrstan rad dodjeljuje izvršni odbor Europskog mikroskopijskog društva i to radovima koji donose potpuno nove rezultate u području mikroskopije, a na temelju ocjena šesteročlanog žirija međunarodnih stručnjaka s najprestižnijih europskih sveučilišta koji uzimaju u obzir kriterije znanstvene vrijednosti rezultata, metodologije, kvalitete, očekivanog utjecaja, originalnosti i doprinosa u području mikroskopije. Nagrada se dodjeljuje po jednom radu u području razvoja instrumentacije i metodologije, znanosti o materijalima te znanosti o životu.

Hrvatskom timu znanstvenika nagrada je dodijeljena za rad 'The mitotic spindle is chiral due to torques within microtubule bundles' koji je objavljen u Nature Communications u rujnu prošle godine. U ovom radu znanstvenici su predstavili najnovije rezultate svojih istraživanja koji otkrivaju da je diobeno vreteno kiralne strukture. Ovo otkriće, koje je predstavljeno hrvatskoj javnosti na konferenciji za novinare u povodu objavljivanja rada, moglo bi ući u svjetske udžbenike i dovesti do novih spoznaja o procesu pravilne raspodjele genetskog materijala.

Iva Tolić i Nenad Pavin (Foto: IRB) (Foto: IRB)

Riječ je o interdisciplinarnom istraživanju u kojemu su znanstvenici kombinirali staničnu biologiju i genetiku s teorijskom fizikom i najmodernijim tehnikama mikroskopije.

Znanstvenici navode kako su ovim radom otvorili i brojna pitanja o tome kakvu ulogu kiralnost diobenog vretena ima u diobi kromosoma te time postavili temu svojih daljnjih istraživanja u koja su već uključili i međunarodne grupe istraživača.

Povrh izvrsnih znanstvenih rezultata, dodatna vrijednost nagrađenog rada je i u činjenici da je rad u cijelosti nastao u timu hrvatskih znanstvenika, a da su prvi autori na radu radom mladi znanstvenici kojima je zahvaljujući projektima Europskog istraživačkog vijeća (ERC) i Europskog socijalnog fonda (ESF), zatim Centru izvrsnosti QuantiXLie te hrvatskim zakladama, Fondu 'Jedinstvo uz pomoć znanja' (UKF) i Hrvatskoj zakladi za znanost (HRZZ) omogućeno da vrhunsku znanost rade upravo u Hrvatskoj.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti