Evo kada će prodaja 5G telefona premašiti prodaju uređaja s podrškom za 4G mreže

Za 4 godine na globalnom tržištu prodat će se oko 800 milijuna pametnih telefona s podrškom za 5G, što će biti više od 50 posto ukupno prodanih telefona

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.07.2019. / 15:39

5G (Foto: Getty images)

Svijet se polako priprema za 5G revoluciju, novu generaciju mobilne mreže koja bi, među inim, trebala donijeti puno veće brzine surfanja internetom i manju latenciju. Mobilni operateri već neko vrijeme pripremaju infrastrukturu za 5G, neke su kompanije već predstavile prve 5G telefone, a tijekom sljedećih godina možemo očekivati da će svaki top-model, kao i većina uređaja iz srednje kategorije imati podršku za mobilne mreže pete generacije.

A1 Hrvatska 5G demonstracija A1 Hrvatska pokazao kojom se brzinom razmjenjuju podaci na 5G mreži

Prema predviđanjima analitičke kompanije Canalys, sljedećih nekoliko godina na tržištu će se i dalje prodavati više 4G telefona, a kao godinu u kojoj će doći do promjene označili su 2023. Tada se očekuje da će prodaja pametnih telefona s podrškom za 5G iznositi oko 800 milijuna, čime će zauzeti 51,4 posto tržišta. Do kraja 2023. godine u Canalysu predviđaju da će se prodati ukupno oko 1,9 milijardi telefona s podrškom za mreže nove generacije, a "najplodnije" tržište za 5G bit će kinesko.

Za četiri godine Kina će zauzeti čak 34 posto ovog tržišta, dok će na drugom mjestu biti Sjeverna Amerika s 18 posto – kao glavne razloge kineske dominacije iz Canalysa su naveli podršku kineske vlade te zajednička ulaganja operatera i proizvođača telekomunikacijske opreme u infrastrukturu. Na Cnetu kažu kako se u Kini ionako nalazi veliki broj proizvođača telekomunikacijske opreme i infrastrukture za 5G te da su kineski mobilni proizvođači sve popularniji i prodaju sve više telefona.

Trenutačno se na globalnom tržištu može nabaviti samo nekoliko modela koji će moći koristiti sve blagodati mreže nove generacije poput Galaxyja S10 5G, LG-a V50 ThinQ-a i OnePlusa 7 Pro, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li i nadolazeći top-modeli koje ove godine očekujemo poput Appleovih i Googleovih telefona te novog Galaxyja Note imati podršku za 5G ili ćemo, što je vjerojatnije, za takve modele morati sačekati 2020. godinu.

iPhone Xs i iPhone Xs Max (Foto: AFP) Apple priprema velike novitete: Najveći iPhone do sada i podrška za 5G

Zanimljivo je da dio korisnika već sada vjeruje da koriste 5G telefone – istraživanje o korištenju pametnih telefona koje je provela kompanija Decluttr u SAD-u na 2 tisuće mobilnih korisnika pokazalo je da skoro trećina njih vjeruje da već posjeduju telefone s kojima mogu surfati 5G mrežama te čak kažu da su, od kad koriste 5G, osjetili poboljšanje u korištenju mobilnih usluga.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti