Evo što smo najčešće pretraživali prije kupovine na internetu

Računala i ostala elektronika ustupila je mjesto drugim, zanimljivim predmetima, o kojima se ljudi zanimaju prije kupovine.

Martina Čizmić | 02.01.2023. / 12:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

O tome što su Hrvati najviše pretraživali na internetu, već je izvijestio Google. No, zanimljivo je vidjeti i podatke o čemu su se Hrvati najviše informirali prije kupovine. 

Tako je, prema podacima portala Jeftinije.hr, najpopularnija kategorija koju su korisnici pretraživali bila - električni bicikli. Za njima je potražnja rasla čak 146 posto, što i nije tako iznenađujuće ako pogledamo koliko je rasla cijena goriva. 

Internet kupovina, ilustracija 10 savjeta za sigurniju i ugodniju kupovinu na internetu

Zanimljivo, na drugo mjesto smjestile su se sjedeće garniture koje su korisnici pretraživali čak 130 posto više nego godinu prije. Slijede parfemi (s rastom pretraživanja od 80 posto) te bijela tehnika - štednjaci (rast od 39 posto). 

Na listi najpopularnijih proizvoda u 2022., na prvom mjestu našla se vrtna kućica Fides brenda Weka, čija su se tri različita modela našla na listi najpopularnijih proizvoda. Tu su i dvije blok kuhinje – komplet Como i set Grey te sjedeća garnitura Relax S.

Osim najpopularniji, treba istaknuti i nekoliko kategorija koje su doživjele velik rast interesa u 2022. godini. Ponajprije to su bili električni romobili s rastom od 30 posto, perilice rublja (rast od 28 posto), muške tenisice (rast od 25 posto), hladnjaci sa zamrzivačem (rast od 21 posto) te garderobni ormari (rast od 14 posto).

Zanimljivo, nakon dvije godine pandemije, tijekom kojih su elektronički uređaji bili veoma traženi, u 2022. godini, zabilježili su pad interesa. Tako su televizori zabilježili pad od 16 posto, laptopi 13 posto i tableti sedam posto.

Mobilno plaćanje Pandemija je promijenila naše navike: Češće kupujemo online, plaćamo beskontaktno i mobilnim telefonom

Što nas očekuje e-commercu u 2023.?

2022. godina bila je prepuna turbulencija koje su imale trenutni utjecaj na ponašanje potrošača prilikom kupovine na internetu.

Potrošači će, smatraju u Jeftinije.hr, izbjegavati impulzivne kupnje i više vremena posvetiti informiranoj i razboritoj kupnji i istraživanjima uoči kupnje.

Slika nije dostupna Hrvati sve više kupuju na internetu: Žene najčešće kupuju odjeću i kozmetiku, a muškarci elektroničke uređaje

S druge strane, izazovi za online trgovce bit će u implementaciji trendova poput održivosti, novih načina dostave, iskorištavanja prednosti lokalnih tržišta i višekanalnih pristupa prodaji. I, naravno, u Hrvatskoj  - uvođenje eura. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti