Facebook davao krive podatke znanstvenicima koji su proučavali širenje dezinformacija na toj društvenoj mreži

Facebook je ponovno uhvaćen s prstima u pekmezu, no ovog puta "zeznuli" su znanstvenike pa je nekolicina doktorata dovedena u pitanje.

Branimir Vorša | 13.09.2021. / 14:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novi je skandal na pomolu za najveću društvenu mrežu na svijetu. No, ovaj put je za skandal kriv sam Facebook, a prema svemu sudeći, posljedice bi mogle biti veoma ozbiljne.

Naime, Facebook je znanstvenicima dao dezinformacije s manjkavim i nepotpunim podacima oko toga kakva je interakcijama korisnika te društvene mreže s objavama i poveznicama na toj mreži.

Slika nije dostupna Kraj dezinformacijama oko COVID-19? Znanstvenici testiraju sustav koji poboljšava kvalitetu pretraga za 80 posto

Istraživačka grupa Social Science One koristila je podatke posljednje dvije godine bez znanja da barataju s informacijama koje imaju ozbiljnu manu. Naime prema internim email porukama i intervjuima sa znanstvenicima koje je proveo The New York Times, podaci koje su ti znanstvenici dobivali pune dvije godine samo su uključivali interakcije otprilike polovice korisnika Facebooka u SAD-u, a ne svih korisnika Facebooka u SAD-u.

Da nešto nije u redu s podacima koje je Facebook davao znanstvenicima otkrio je Fabio Giglietto, znanstvenik za društvene medije sa Sveučilišta Urbino u Italiji, nakon što je usporedio podatke koje je njegovo sveučilište dobilo od Faceoboka s podacima koje je Facebook javno objavio i koje je vezano za najpopularnije objave te društvene mreže.

Slika nije dostupna "Pretvorit ćemo se u čimpanze": Facebook blokirao mrežu lažnih profila koja je širila dezinformacije o cjepivu protiv COVID-19

Čak je i ta objava Facebooka bila izvor kritiziranja, jer je došla nakon što je Facebook zabranio osobne račune, aplikacije i stranice znanstvenika sa Sveučilišta New York koji su isto tako proučavali dezinformacije na Facebookovim platformama.

Ta je pogreška potkopala povjerenje koje su znanstvenici imali u Facebook, rekao je Cody Buntain, znanstvenik za društvene medije sa Instituta za tehnologiju u New Jerseyju, koji je dio tima znanstvenika Social Science One.

Isprva je bilo puno zabrinutosti oko toga trebamo li vjerovati da je Facebook davao dobre podatke znanstvenicima Social Science One grupe. Sad znamo da nismo trebali vjerovati Facebooku te da smo trebali inzistirati na većem trudu u pokazivanju valjanosti tih podataka, rekao je Buntain.

Slika nije dostupna Biden napao Facebook da "ubija ljude" dezinformacijama o cjepivima, no iz Facebooka poručuju: "Tražite žrtvenog jarca. Mi nismo krivi za vaš neuspjeh"

Znanstvenici sad kažu kako su zbog Facebookove greške izgubili mjesece rada te da je nekoliko doktorata dovedeno u pitanje.

Facebook se znanstvenicima ispričao "za neugodnosti uzrokovane greškom" te su im ponudili svu moguću podršku. Istaknuli su kako nadograđuju podatke, ali da će zbog njihovog opsega biti potrebno više tjedana da ih se upotpuni.

Izvor: The Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti