Facebook i Google otkrili pikanterije: Evo kako otkrivaju tko širi lažne vijesti

Velika tema ‘’lažne vijesti’’ zaokuplja pažnju ne samo građana nego i vlasti. Da se ne radi samo o zaokupljanju pažnje, nego o pravoj i velikoj prijetnji, pokazuje i međusobna suradnja velikih tehnoloških divova s Europskom komisijom.

Ivana Domitrović | 29.01.2019. / 10:58

Konferencija o borbi protiv lažnih vijesti u Bruxellesu (Foto: Dnevnik.hr)
Konferencija o borbi protiv lažnih vijesti u Bruxellesu (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

Pikanterije vezane za ‘’lažne vijesti’’ iz objektiva njihovih korporacija iznijeli su jutros predstavnici Facebooka i Googlea za Europu Thomas Myrup Kristensen i Jon Steinberg.

Kristensen iz europskog ureda tehnološkog diva Facebooka, na konfereciji o borbi protiv lažnih vijesti u Bruxellesu, izvijestio je kako se ta tvrtka bori protiv lažnih vijesti. Između ostaloga, naveo je i primjer proučavanja međusobnog odnosa među stranicama i grupama, a potom i rađanje sumnje jesu li te stranice i grupe širitelji lažnih vijesti.

‘’Želimo znati tko stoji iza stranice’’, kaže Kristensen. Napominje da je Facebook transparentnije odlučio pokazati čime se stranice bave tako da su uključili opciju "page info", na kojoj možete vidjeti tko su administratori, je li ta stranica bila udružena s drugim stranicama, koje aplikacije imaju. Sada je, napominju, dostuno mnogo više podataka o stranicama na Facebooku.

‘’Proučavamo neautentično ponašanje i promatramo ponašanja među grupama za koje se čini da šire lažne vijesti. Do sada je zbog širenja lažnih vijesti ukinito nekoliko stranica za koje smo ustanovili da su povezani s Rusijom’’, rekao je te je dodao da su neke od tih stranica bile povezane sa Sputnikom i nekim drugim ruskim stranicama.

Strah od utjecaja na europske izbore rezultirao je također suradnjom Europske komisije i Googlea, iz kojeg poručuju da rade na nekoliko projekata vezanih za zaustavljanje širenja lažnih vijesti. Među njima je rangiranje na tražilici rezultata koji dolaze sa službenih izvora.

Ako želite nešto doznati o kandidatu za izbore, Google će vam više na poziciji u tražilici objaviti podatke o tom kandidatu sa internetske stranice njegove političke stranke ili njegove službene stranice, a tek kasnije medija.

Također, veliki problem koji je detektiran jest i oglašavanje, odnosno oglašivači koji plaćaju za određeni sadržaj na internetskim stranicama, medijima ili društvenim mrežama. Google će od ožujka od oglašivača koji plaćaju oglase na europskim stranciama tražiti da dokažu da su građani Europske unije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti