Facebook objavio nove detalje o prošlomjesečnom napadu

Facebook je objavio nove detalje o prošlomjesečnom napadu, najvećem u povijesti ove društvene mreže. Rekonstrukcijom događaja zaključili su kako su od 50 milijuna hakiranih računa s 29 milijuna ukradeni podaci. Napadače su najviše zanimali osobni podaci korisnika. Do financijskih podataka nisu uspjeli doći.

Marin Dragičević | 13.10.2018. / 21:06

Galerija

Sve je počelo hakiranjem 400 tisuća računa. Sljedeći korak bilo je iskorištavanje propusta u sigurnosnom kodu, kako bi preuzeli račune njihovih prijatelja i tako, poput lavine, nastavili preuzimati račune i krasti podatke. Upali su u 30 milijuna računa. S njih milijun nisu uspjeli ukrasti podatke.

Facebook je objavio priopćenje: ''14. rujna primijetili smo neuobičajeno povećanje aktivnosti i odmah otvorili istragu. 25. rujna identificirali smo problem i zaključili da je riječ o napadu. U iduća dva dana ispravili smo slabosti sustava, zaustavili napad i osigurali račune korisnika resetiranjem njihovih tokena''.

Pogođeni korisnici, ako već nisu, dobit će o tome obavijest. Resetiranje tokena zapravo je resetiranje postavki za automatsko logiranje, što znači da će ti korisnici morati ponovno upisati svoje lozinke u aplikacije koje koriste. Promjena lozinke nije nužna, ali je preporučljiva.

''Ovo je isključivi problem Facebooka. Korisnici ne mogu apsolutno ništa napraviti u ovim situacijama. To je ona situacija gdje vi potpuno poklanjate povjerenje tom provajderu, u ovom slučaju Facebooku i vi ne možete baš ništa, jer to je sigurnosni problem u njihovoj aplikaciji'', objasnio je Lucijan Carić, stručnjak za računalnu sigurnost.

Napad se dogodio nepunih šest mjeseci nakon što je osnivač Facebook Mark Zuckerberg pred američkim Kongresom svjedočio o drugom slučaju krađe podataka korisnika i potencijalnom utjecaju na predsjedničke izbore. Ovim je napadom zahvaćen i njegov račun. Poručuje kako je nužan razvoj novih alata, kako se ovakvi napadi ne bi ponovili.

''Imamo nedavni primjer iz Đakova. Mislim da je pročelnik za financije, ili tako nešto, dobio mail za koji je mislio da je od nadređenog, da treba uplatit 50 tisuća eura na određeni bankovni račun. On je to napravio. Naravno nije bilo riječ o nikakvom mailu koji je dobio od nadređenog nego od prevaranta. To je konkretan slučaj koji pokazuje što se zaista može dogoditi'', ispričao je Hrvoje Jurman, novinar portala Zimo.

Napadom nisu zahvaćene druge društvene mreže u sastavu Facebooka kao ni ostale aplikacije. Iz kompanije upozoravaju da su i dalje mogući manji, povremeni napadi.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti