Facebook omogućio alat za preventivnu intervenciju usmjerenu mladima u riziku

Pomozite prije nego bude prekasno...

Monika Nožić Monika Nožinić | 17.06.2016. / 09:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebook je, nakon nekoliko mjeseci testiranja, svim svojim korisnicima omogućio prijavu prijatelja čiji statusi djeluju depresivno i koji možda razmišljaju o samoubojstvu.

Popularna društvena mreža će prijavljene statuse analizirati i pokušati otkriti postoji li mogućnost da ta osoba izvrši samoubojstvo, a ako sumnje budu utemeljene, onda će i reagirati na odgovarajući način.

Pomoć dolazi na anonimno prijavljivanje 'sumnjivog' statusa Facebooku koji nakon procjene situacije osobi šalje poruku intervencije s objašnjenjem i podrškom te nudi dvije opcije: sugeriranje razgovora s bliskom osobom ili preusmjeravanje na raspoložive stručne izvore/telefonsku liniju koja nudi pomoć u takvim situacijama.

Facebook je mislio na sve pa u slučaju da korisnik s problemom odluči porazgovarati sa svojim prijateljima, istima će Facebook ponuditi opcije što točno trebaju reći kako bi pomogli osobi koja je u lošem psihičkom stanju.

Nova opcija na Facebooku razvijena je u suradnji s brojnim organizacijama koje se bave mentalnim zdravljem, a Facebook je surađivao i s lokalnim kompanijama kako bi ovu opciju preveo na sve svjetske jezike na kojima je najpopularnija društvena mreža dostupna.

Nažalost, ova se funkcija može i zloupotrebljavati, ali Facebook ima tim koji će analizirati svaki prijavljeni slučaj i koji će reagirati na one najhitnije.

Ako sumnjate da je netko koga poznajete u neposrednoj fizičkoj opasnosti, osim prijave putem Facebooka, možete nazvati i policiju na broj 192 ili Liniju pomoći Plavi telefon na broj 01/4833-888.

Izvor: Engadget

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti