Facebook pod istragom radi privatnosti korisnika

Najveća društevena mreža našla se pod povećalom irskih povjernika za zaštitu podataka nakon optužbi o načinu kako Facebook prati svoje korisnike.

Zimo Zimo Zimo | 30.09.2011. / 13:39

Facebook pod istragom radi privatnosti korisnika

Najveća društevena mreža našla se pod povećalom irskih povjernika za zaštitu podataka nakon optužbi o načinu kako Facebook prati svoje korisnike.

Već je prije bilo priče oko gumba 'Like' kojeg su navodno u Facebooku koristili za prikupljanje podataka, a sada se cijela stvar zakomplicirala.

Naime, Facebook je prošli tjedan objavio novi način pregledavanja profila, tzv. 'Timeline' a koji sadrži sve vaše podatke na jednom mjestu. Sada, nakon tih promjena Facebook se našao u središtu pozornosti radi optužbi da pohranjuje sve podatke svojih 800 milijuna korisnika, a tokom tjedna procurili su i podaci da Facebook prati vaše podatke ioako niste prijavljeni na ovu društvenu mrežu.

Iako su tu grešku ispravili, Facebook je i dalje pod pritiskom što Europe što SAD-a koji su zabrinuti za privatnost korisnika Facebooka. Tako će irski regulatori provoditi reviziju na 27 europskih država uključujući i Veliku Britaniju, piše Guardian, koji navodi kako se očekuje da će izvješće biti završeno prije kraja godine.

Većina pritužbi odnosi se na pohranu podataka Facebookovih korisnika koje uključuju i tvrdnje da kompanija ne briše podatke za koje tvrdi da su uklonjeni, te za korištenje tehnologije prepoznavanja lica za označavanje korisnika na fotografijama.

S druge strane Facebook se brani tvrdnjom da korisnici vjerojatno nisu u potpunosti obrisali svoje postove već samo djelomično, te kako se značajka za prepoznavanje lica može isključiti u postavkama privatnosti.

Također povlači se činjenica da Spotify, koji usko surađuje sa Facebookom, automatski dijeli sve što korisnici slušaju na ovom glazbenom servisu na Facebook protiv čega su se pobunili korisnici. Kasnije, Spotify je uveo novu značajku 'Private listening' pomoću koje omogućuje korisnicima da ne dijele pjesme koje slušaju sa svojim Facebook prijateljima.

Sve su češće priče o privatnosti Facebooka, a većina njih je izbila ponovo na površinu nakon predstavljanja novog 'Timelinea' za koji korisnici tvrde da je uvid u vaš život.

Što mislite o ovome? Trebamo li se brinuti? Hoćemo li znati stvarno sve o svima? Ili vam je svejedno?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti