Facebook se priprema za nemire i nerede koji bi mogli buknuti u SAD-u sljedeći mjesec

Ovogodišnje izbore za američkog predsjednika koji će se odvijati u izazovno vrijeme pandemije mogli bi obilježiti nemiri i neredi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.10.2020. / 09:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki predsjednički izbori sve su bliži te će cijeli svijet pratiti hoće li početkom sljedećeg mjeseca Trump osvojiti još jedan mandat ili će ga na mjestu najmoćnijeg čovjeka SAD-a (a možda i svijeta) zamijeniti Biden. Za skorašnje izbore naročito se priprema i Facebook. Mnogi su Zuckerbergovu kompaniju optužili da su oni jedni od razloga zbog kojih je Donald Trump došao na vlast jer su se upravo putem te mreže širile brojne lažne vijesti koje su, među inim, objavljivali Rusi, ali i tinejdžeri iz Makedonije i koje su, barem djelomično, utjecale na raspoloženje birača.

Eric Schmidt (Foto: AFP) Nevjerojatna izjava bivšeg šefa Googlea: Smatra da su s društvenim mrežama dali prostor za izražavanje "idiotima i luđacima"

Također, na udaru su se našli i jer nisu spriječili upload videozapisa pokolja iz Novog Zelanda, nisu utjecali na sprječavanje genocida u Mianmaru (i tu su se glasine širile putem Fejsa), niti su dovoljno brzo reagirali na širenje raznih teorija zavjere putem WhatsAppa i Instagrama itd.

Iako je upravljanje mrežom s tako velikim brojem korisnika na kojoj se svakodnevno objavljuje nevjerojatno velika količina sadržaja vrlo teško i čini se gotovo nemogućim da se može spriječiti širenje lažnih vijesti, iz Facebooka kažu kako se godinama pripremaju za nadolazeće izbore. U njihovom fokusu nije samo predizborna kampanja, već i razdoblje nakon izbora te se Zuckerberg i ekipa pripremaju za potencijalne nemire i nerede koji bi mogli izbiti tijekom i nakon izbora.

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) Američki senator traži da šefovi društvenih mreža svjedoče pred Senatom: Opijeni su moći, treba ih držati odgovornima za miješanje u izbore

Prema pisanju američkih medija, kompanija ima interne alate koje su već ranije koristili u tzv. rizičnim zemljama s kojima će pokušati spriječiti masovno širenje viralnog sadržaja, odnosno lažnih vijesti i glasina. Iz kompanije kažu kako su za ovu godinu primijenili iskustvo iz prijašnjih izbora, zaposlili su stručnjake i zaposlili tim ljudi s iskustvom u različitim područjima kako bi se pripremili za različite scenarije. Spremni smo više nego do sada na jedinstvene izazove izbora tijekom globalne pandemije, komentirali su iz kompanije, dodavši kako su za to razvili nove proizvode, ali su i sklopili nova partnerstva i donijeli nova pravila.

Izvor: Cnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti