Facebooku prijete ogromne kazne koje su za njih "sića"

Uzme li se u obzir da su samo u prvom kvartalu 2019. godine zaradili 45 milijardi dolara, kazne od 3 do 8 milijardi dolara samo su privremena smetnja.

Martina Čizmić | 25.04.2019. / 17:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Irska komisija za zaštitu podataka pokrenula je istragu protiv Facebooka zbog povrede privatnosti podataka njihovih korisnika.

Kako je objavljeno na stranicama DPC-a, istraga se pokreće zbog informacija da je Facebook pohranjivao milijune lozinki njihovih korisnika u običnom tekstu koji je bio dostupan svim zaposlenicima te tvrtke. 

Istraga bi trebala provjeriti je li time Facebook prekršio GDPR u Europi i je li na vrijeme obavijestio oštećene korisnike.

Lozinka (Foto: Thinkstock) Promijenite svoju lozinku za Facebook, odmah!

Društvene mreže (Foto: AFP) Promijenite lozinke na Instagramu, Facebook je opet zabrljao!

Podsjetimo, Facebook je priznao kako je tijekom provjere otkriveno da su "greškom" milijuni lozinaka Facebookovih i Instagramovih korisnika pohranjeni bez ikakve dodatne zaštite te su bile dostupne njihovim zaposlenicima. 

Ako se tijekom istrage dokaže da je Facebook kriv, propisana kazna je do 20 milijuna eura, odnosno 4 posto zarade na globalnoj razini, ovisi što je veće. Za Facebook bi to mogao biti iznos od više milijardi eura.

Još nije poznato hoće li DPC otvoriti i dodatnu istragu vezanu uz Facebookovo neovlašteno kopiranje imenika i kontakata milijuna korisnika, što je otkriveno u travnju.

Facebook Novi skandal: Facebook bez odobrenja učitao imenike 1,5 milijuna Facebook korisnika

No to nije jedina kazna koja bi mogla doći Facebooku na naplatu.

I američka Federalna trgovinska komisija (FTC) provjerava je li Facebook prekršio prethodnu nagodbu s vlastima vezanu za privatnost korisnika.

Iako istraga još uvijek traje i teško je procijeniti kad bi mogla biti okončana, u Facebooku su već odvojili između 3 i 5 milijardi dolara za plaćanje eventualne kazne.

Ovi multimilijardski iznosi za Facebook su tek udarac po prstima. Pogotovo kad se uzme u obzir da su samo u prvom kvartalu 2019. godine zaradili 45 milijardi dolara. U usporedbi s tim, kazne od 3 do 8 milijardi dolara samo su privremena smetnja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti