FER i imec potpisali memorandum o suradnji u sklopu europske inicijative za čipove

Memorandum o suradnji potpisali su dekan FER-a Vedran Bilas te glavni direktor za strategiju imec-a Jo De Boeck.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.02.2024. / 17:08

Jo De Boeck (Foto: Zimo)

Na Fakultetu elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu danas je potpisan memorandum s vodećim svjetskim institutom za istraživanje, razvoj i inovacije u nanoelektronici i digitalnim tehnologijama sa sjedištem u Belgiji, imec-om. Memorandum o suradnji potpisali su dekan FER-a Vedran Bilas te glavni direktor za strategiju imec-a Jo De Boeck, a odnosi se na jačanje suradnje u implementaciji europskog Akta o čipovima, kao i pokretanju centra kompetencija za poluvodiče u Hrvatskoj.

Čipovi Na snagu stupio Europski akt o čipovima: Evo što to znači

Prije potpisivanja ovog važnog dokumenta, nazočnima su se, osim prof. dr. sc. Vedrana Bilasa, obratili Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu, Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Jedna od ciljeva Akta o čipovima je i formiranje centara kompetencija za poluvodiče u svakoj zemlji članici Europske unije, a tijekom uvodnih govora te panela, spomenuto je i osnivanje takvog centra i u Hrvatskoj. Dekan Bilas rekao je kako se nada da će hrvatski centar za kompetencije pokrenuti kroz sljedećih nekoliko mjeseci te da će se prijaviti za europske fondove do kraja drugog kvartala ove godine. Najjača poruka koju bih htio danas poslati je da je zaista vrijeme da promijenimo razmišljanje i da shvatimo da sve što je potrebno za dizajniranje, izgradnju, testiranje i primjenu čipova možemo napraviti u Hrvatskoj, poručio je okupljenima.

Meštrić je naglasio kako će ovaj centar pridonijeti digitalnoj i zelenoj tranziciji Lijepe Naše te kako je to osnova za istraživanje, razvoj i inovacija koja ima veliki ekonomski potencijal. Osim FER-a, kao partnere u njegovom radu izdovjio je i druge institucije i kompanije poput Instituta Ruđer Bošković, Inovacijski centar Nikola Tesla, Rimac, Končar itd.

Sudionici konferencije (Foto: Zimo)

Karlo Resseler rekao je kako svjedočimo globalnoj utrci za, ne samo vojnom i ekonomskom nadmoći, već i tehnološkoj prevlasti u kojoj Europa želi naći svoje mjesto. Europa je prepoznala da je vrijeme za akciju, naglasio je i dodao kako se Aktom o čipovima otvara novo tržište čipova, čime se stvaraju prilike za europsku, ali i hrvatsku znanost, inovacije i poduzetništvo.

Jo De Boeck posebno je izdvojio važnost smanjenja ovisnosti o čipovima izvan Europe te bi se zahvaljujući Aktu o čipovima te velikim planiranim investicijama, njihova proizvodnja na ovom području trebala znatno povećati. Okupljene je bolje upoznao s imec-om, jednim od vodećih instituta za istraživanje, razvoj i inovacije u nanoelektronici i digitalnim tehnologijama te je posebno pohvalio dosadašnju suradnju s FER-om.

Umjetna inteligencija, ilustracija Njemačka planira uložiti gotovo milijardu eura u razvoj umjetne inteligencije

Na kraju konferenciji, zajedno s profesorom Makotom Nagatom s japanskog sveučilišta Kobe, uz moderatora profesora Adrijana Barića (FER), De Boeck je sudjelovao na panelu o trendovima u svjetskoj industriji čipova, utjecaju na gospodarstvo te o prilikama i doprinosu Hrvatske. Jedna o poruka koju su sudionici panela poručili Hrvatima bila je da svoje talente i uspješne ljude ne trebaju zadržavati u Hrvatskoj jer nije loše da putuju svijetom i upijaju nova znanja i iskustva, no potrebno je napraviti inicijative i uvjete da se oni na kraju vrate u Hrvatsku.

Što se budućnosti tiče, Barić je rekao kako bi u Hrvatskoj “trebali napraviti nešto”, a za tako nešto potreban je novac koji je vezan upravo uz centar za kompetencije, kao jedan od temelja takvog napretka. Pokretanjem novih i dobrih stvari stvorit će se uvjeti za povratak ljudi koji su otišli, čime se stvara jedan lanac koji vodi u bolju Hrvatsku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti