FOTO Možete li pronaći skrivenu torbicu na ovoj slici u manje od 12 sekundi? Ako ne, postoji razlog za to

Vizualne zagonetke prepoznavanja oblika za mnoge su izazov, pogotovo ako se postavi vremenski limit u kojem možete probati otkriti gdje se skriveni predmet nalazi. Ipak, postoji i znanstveno objašnjenje zašto se mučimo odgonetnuti gdje se prikrivene stvari skrivaju u takvim zagonetkama.

Branimir Vorša | 20.03.2023. / 09:50

Zagonetka sa skrivenom torbicom
Zagonetka sa skrivenom torbicom (Foto: Daily Mail)

Trgovina modnih artikala Quiz iz Velike Britanije dizajnirala je zagonetku u kojoj je cilj da promatrač što prije pronađe torbicu na slici prepunoj cvijeća i lišća u boji. Izazov je da promatrač pronađe torbicu na slici u manje od 12 sekundi.

Iz Quiza su dali i koristan naputak onima koji prihvate izazov, a naputak glasi - mislite na ružičasto.

No iza svega postoji i znanstveno objašnjenje, koje otkriva zašto se možda borite uočiti torbicu unutar zadanog vremena.

Slika nije dostupna Znanstvenici proučavali misterioznu zonu u mozgu te ostali zapanjeni dobivenim rezultatima

Znanstveno objašnjenje

Znanstvenici sa Sveučilišta Washington Health Sciences proveli su istraživanje kako bi otkrili kako mozak funkcionira u razumijevanju oblika, od onih koji su potpuno vidljivi do onih koji su uglavnom skriveni. Znanstvene studije signala koje generira mozak pomažu da se popuni slika o tome što se događa kada pokušavate prepoznati oblike.

Takva istraživanja također pokazuju zašto pokušaji mehaničkog repliciranja nisu uspjeli postići sposobnost ljudi da identificiraju djelomično skrivene objekte.

Navedeni američki tim znanstvenika u svojoj je studiji koristio računalnu igru u kojoj igrači mogu odrediti jesu li dva oblika slična ili različita. Kako se točkice počinju pojavljivati preko oblika, zadatak postaje teži.

Tijekom laganog dijela računalne igre mozak je ispaljivao signale u dijelovima vidnog korteksa koji je povezan s vidom, a neuroni su jače reagirali na vidljive oblike.

Kad su oblici bili prekriveni točkama, tim je vidio kako se neuroni aktiviraju u područjima povezanima s pamćenjem i planiranjem, odnosno ventrolateralnom prefrontalnom korteksu.

Primijetili smo da su mnogi neuroni u vidnom korteksu imali dva vrhunca brze reakcije, rekli su američki znanstvenici u izjavi za Science Daily. Drugi od ta dva vrhunca dogodio se nakon početka odgovora u dijelu mozga koji razmišlja. Čini se da je to pojačalo odgovor neurona u vidnom korteksu na djelomično skrivene oblike.

Rezultati sugeriraju kako bi signali iz dvaju različitih područja mozga, razmišljanja i vida, mogli djelovati kako bi pomogli u prepoznavanju oblika koji nisu u potpunosti vidljivi, kaže Anithi Pasupathy, jedna od autorica navedene studije.

Sviranje klavira, ilustracija Znanstvenici otkrili neočekivane prednosti sviranja klavira

Znanstvenici vjeruju da i druge regije mozga, osim onih koje su proučavali, vjerojatno sudjeluju u prepoznavanju objekata.

Više od onoga što oko vidi

Nisu samo informacije koje teku iz očiju u osjetilno mjesto u mozgu važne da bismo znali što je oblik kad je djelomično prikriven. Povratne informacije iz drugih dijelova mozga također pomažu u donošenju odluke, rekla je Pasupathy.

No da se vratimo na početak priče i sliku sa skrivenom torbicom. Ako se oslanjamo samo na sliku predmeta koja se pojavljuje na mrežnici oka, teško je razabrati što je što na slici jer ta slika može imati puno tumačenja. Upravo je to i razlog zbog kojeg se ružičasta torbica naočigled stapa s cvijećem na slici.

I da, torbica je skrivena u lijevom dijelu slike, bliže sredini, okružena s četiri cvijeta.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti