FOTO Ovaj sićušni bežični senzor se usađuje u mozak bez operativnog zahvata i nestaje kroz par tjedana

Novi bežični senzor koji se može ubrizgati te se otapa kroz par tjedana nudi revolucionarnu, bežičnu metodu za praćenje zdravlja mozga, potencijalno transformirajući tretmane za neurološka stanja.

Branimir Vorša | 06.06.2024. / 14:03

Sićušni metagel senzori
Sićušni metagel senzori (Foto: Nature)

Na životinjama je razvijen i testiran novi senzor koji se u tijelo unosi putem injekcije i koji može pratiti zdravlje mozga te se otapa u roku od nekoliko tjedana. Ta medicinska inovacija nudi potencijal za minimalno invazivne ljudske implantate za praćenje stanja poput traumatskih ozljeda mozga ili epilepsije.

To je prvi bežični senzor koji se može koristiti za praćenje stanja unutar tijela bez potrebe za operativnim zahvatom, kaže Jules Magda sa Sveučilišta Utah u SAD-u i koji nije bio uključen u istraživanje.

Mikročip na zatiljku glave, ilustracija Znanstvenici upozoravaju na velik potencijalni problem s moždanim implantatima: Što se događa s pacijentima kad proizvođač napusti tu tehnologiju?

Kockica metagela širine tek 2 milimetra

Navedeni senzor, 2 milimetra široka kocka mekog hidrogela, projektirao je Jianfeng Zang sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju Huazhong u Kini, zajedno sa svojim timom. Ugradili su precizno raspoređene stupce zraka u hidrogel kako bi stvorili "metagel" senzor. Ta struktura omogućuje senzoru da usmjerava refleksije ultrazvučnih valova, koji mijenjaju oblik kao odgovor na različite uvjete mozga, kao što su tlak ili temperatura, vidljive ultrazvukom.

Nisu potrebne žice ni elektronika. Gotvo kao da se metagel ponaša kao sićušno akustično ogledalo koje mijenja svoj odraz u skladu s okolinom, objašnjava Zang. Istraživanje vezano za taj metagel objavljeno je u časopisu Nature.

Određena neugoda pri unosu ipak postoji

U testovima na štakorima i svinjama, metagel senzori mjerili su tlak, temperaturu, pH razine i protok krvi, pokazujući rezultate usporedive s tradicionalnim žičanim sondama. Zanimljivo je da se metagel razgradio na bezopasne komponente, poput vode i ugljičnog dioksida, unutar četiri do pet tjedana.

Čip na koži, ilustracija Kinezi pokazali svoju verziju moždanog čipa kojim žele konkurirati Neuralinku

Za umetanje senzora u mozak koristi se igla velikog promjera, što samo po sebi može uzrokovati određenu nelagodu. Magda, međutim, naglašava nužnost provjere netoksičnosti otopljenih metagela. Unatoč obećavajućim rezultatima, Zang ističe da je dugoročno testiranje na većim životinjama ključno kako bi se osigurala sigurnost i pouzdanost metagela prije prelaska na klinička ispitivanja na ljudima.

Početni eksperimenti ukazali su na minimalno oticanje ili imunološki odgovor u moždanom tkivu štakora nakon implantacije i degradacije senzora, što ukazuje na obećavajuću budućnost za ove inovativne uređaje u aplikacijama za medicinsko praćenje.

Izvor: New Scientist
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti