Francuska opet kažnjava tech gigante: Google i Facebook moraju platiti 210 milijuna eura zbog internetskih kolačića

Francusko regulatorno tijelo kaznilo je Facebook i Google s ukupno 210 milijuna eura zbog uporabe kolačića.

Branimir Vorša | 08.01.2022. / 09:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google i Facebook otežavaju korisnicima interneta odbijanje online tragača (kolačića), priopćila je francuska agencija za zaštitu privatnosti podataka, CNIL (Commission Nationale Informatique & Libertés).

Pristanak korisnika na korištenje kolačića ključna je europska regulacija zaštite privatnih podataka te jedan od najvećih prioriteta CNIL-a.

Obje kompanije imaju rok od tri mjeseca pokoriti se odluci ili platiti kaznu od 100.000 eura za svaki dan kašnjenja.

Kolačići su mali paketi podataka koji omogućavaju web preglednicima pohranjivanje informacija te omogućuju, primjerice, prikazivanje usmjerenih oglasa.

Kad prihvaćate kolačiće, to se radi tek jednim klikom miša. Odbijanje kolačića trebalo bi biti jednako jednostavno, poručila je Karin Kiefer iz CNIL-a.

CNIL je u priopćenju naveo da su Google i Facebook omogućili virtualni gumb kojim se odmah omogućuje prihvaćanje kolačića, ali da ne postoji ekvivalent kojim bi se kolačiće jednako brzo i jednostavno odbilo.

Stigla je i rekacija iz Googlea te oni poručuju da će predano i aktivno nastaviti raditi s CNIL-om. NJihov dio kazne iznosi 150 milijuna eura.

Razumijemo našu odgovornost u zaštiti i povjerenju i predano ćemo nastaviti s promjenama i aktivnom suradnjom s CNIL-om u svjetlu ove odluke, priopćeno je iz Googlea.

Iz Facebooka su poručili da proučavaju dobivenu kaznu, koja za njih iznosi 60 milijuna eura.

Naše kontrole za odobravanje kolačića omogućuju korisnicima veću kontrolu nad osobnim podacima, uključujući i novi meni za postavke na Facebooku i Instagramu, gdje ljudi mogu upravljati svojim odlukama u bilo kojem trenutku te nastavljamo s razvojem i poboljšanjem toga, poručuju iz Facebooka.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti