Francuskoj premijerki prekipjelo: Zabranila ministrima i njihovim timovima korištenje WhatsAppa, Signala, Telegrama...

Francuska vlada zabranila ministrima korištenje WhatsAppa, Telegrama i Signala zbog sigurnosnih razloga, prelaze na francusku alternativu.

Branimir Vorša | 01.12.2023. / 09:03

WhatsApp (Foto: Afp)

U nastojanju za povećanjem sigurnosti, francuska premijerka Élisabeth Borne nedavno je poduzela akciju slanjem dopisa, datiranog na 22. studenoga, u kojem svojim ministrima i osoblju u ministarstvima zabranjuje službenu uporabu široko korištenih aplikacija za razmjenu poruka kao što su WhatsApp, Telegram i Signal.

Konferencija Alert o kibernetičkoj sigurnosti Više od 200 kibernetičkih stručnjaka raspravljalo o najnovijim kibernetičkim prijetnjama

Ti digitalni alati nisu lišeni sigurnosnih nedostataka i stoga ne mogu jamčiti sigurnost razgovora i informacija koje se putem njih dijele, stoji u navedenom dopisu.

Postavljajući strogi rok do 8. prosinca, Borne je naložila prijelaz francuske vlade na korištenje certificirane francuske aplikacije Olvid, koju je odobrila francuska agencija za kibernetičku sigurnost ANSSI. Osim toga, vladina vlastita aplikacija za sigurno slanje poruka i suradnju, Tchap, koja je pokrenuta 2019. godine, ostaje odobrena alternativa.

O dopisu francuske premijerke prvobitno je izvijestio francuski novinski list Le Point, bacajući svjetlo na sigurnosne probleme koji su potaknuli takve mjere. Francuski ministar digitalnih znanosti Jean-Noël Barrot potvrdio je da je prijelaz na francuske alternative u tijeku.

Moj tim i ja koristimo ga od srpnja 2022. godine. U prosincu će cijela vlada koristiti Olvid, najsigurniji sustav za izravnu razmjenu poruka na svijetu, kaže Barrot.

Rishi Sunak, britanski premijer Povijesni dogovor dijela zemalja: Novi modeli AI prvo će proći testiranje sigurnosti

Vrijedno je napomenuti da ovaj potez slijedi širu inicijativu vlade, koja je prethodno naložila državnim službenicima da sa svojih radnih uređaja deinstaliraju razne platforme društvenih medija, igre i aplikacije za video streaming, uključujući TikTok, CandyCrush i Netflix. Direktiva francuske premijerke je imala za cilj riješiti pitanja kibernetičke sigurnosti i privatnosti, usklađujući se s predanošću francuske vlade u jačanju digitalne sigurnosti.

Izvor: Politico

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti