Gameri se trebaju "pripremiti na najgore": Hoće li se zbog koronavirusa odgoditi prodaja PlayStationa 5 i novog Xboxa?

Krajem godina planiran je početak prodaje nove generacije PlayStationa i Xboxa, no zbog koronavirusa postoji mogućnosti njene odgode.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.03.2020. / 08:01

PlayStation (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ovo je trebala biti velika godina za ljubitelje videoigara te gameri već neko vrijeme štede za novi Xbox i petu generaciju PlayStationa koje bi se na tržištu trebae pojaviti krajem godine, no pitanje je hoće li na njihovu proizvodnju utjecati koronavirus koji bi ljubiteljima videoigara mogao pokvariti praznike i odgoditi početak prodaje konzola.

Slika nije dostupna Kinezi dizajnirali robotsku ruku za preglede zaraženih koronavirusom

Većina proizvodnje konzola odvija se u Kini, žarištu koronavirusa te brojne velike kompanije koje ovise o kineskim tvornicama imaju problema s proizvodnjom i nabavom komponenata. Iako se čini da se situacija u toj zemlji popravlja, trenutačno je teško prognozirati kakav će biti utjecaj koronavirusa tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. Već sada Nintendo ne može proizvesti dovoljno modela Switch da bi zadovoljio potražnju, Sony se priprema na pad proizvodnje PlayStationa 4, Facebook ima sličnih problema s naočalama za virtualnu stvarnost Oculus Quest itd.

Ako se epidemija koronavirusa ipak uspije riješiti tijekom sljedećih mjesec-dva, industrija videoigara ne bi trebala osjetiti neke veće dugoročne posljedice, odnosno vjerojatno neće doći ni do odgode početka prodaje novih konzola, smatra analitičar iz Niko Partnersa Danijel Ahmad.

No što ako se situacija ne popravi i koronavirus nastavi s nezaustavljivim širenjem? U tom slučaju, smatra Panos Kouvelis, stručnjak za lance nabave sa Sveučilišta u Washingtonu, gamerska industrija trebala bi se "pripremiti na najgore", što se pogotovo odnosi na Sony i Microsoft i njihove planove vezane uz predstavljanje i početak prodaje novih konzola. Iz te dvije kompanije trenutačno ne spominju takve mogućnosti jer ima još dosta vremena do kraja godine, a Kouvelis kaže da je za njih olakotna okolnost što je većina tvornica koje proizvode čipove, glavnu komponentu konzola, visoko automatizirana.

Airbnb (Foto: AFP) Zbog koronavirusa Airbnb će odgoditi izlazak na burzu?

Ipak, bez obzira na automatizirane tvornice, na razvoj novih proizvoda i planiranje proizvodnih ciklusa utječu brojni faktori koje je koronavirus poremetio i mogao bi poremetiti još i više, zbog čega bi utjecaj na industriju mogao biti značajan, komentirao je Kouvelis za Time.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti