Dok se broj žrtava virusa SARS-CoV-2 približava 2,5 milijuna, svijet se nada kako će dolazak proljeća u kombinaciji s cjepivima označiti početak kraja pandemije koja je prošle godine poharala svijet i zaključala većinu država. Nakon izbijanja pandemije postalo nam je jasno da na nju nitko nije bio spreman - ni vlade, ni zdravstveni sustavi zemalja. Jedna od osoba koja je na to godinama upozoravala jest Bill Gates.

Slika nije dostupna Gates uvjeren: Bogate će se zemlje do kraja godine vratiti normalnom životu, a siromašne u najboljem slučaju tek 2022.

U svom govoru iz 2015., o kojem smo više puta pisali, rekao je kako za čovječanstvo veću prijetnju predstavlja virus nego nuklearno oružje. No to nije jedini put da je govorio o opasnostima pandemije. U jednom intervjuu 2014. upozorio je na globalnu nespremnost na izbijanje pandemije. Rekao je tada kako je posljednjih godina bilo nekoliko teških sezona gripe te da bi svi bili u velikoj nevolji da se virus brže širio. Također, upozorio je kako postoje virusi koji bi se tijekom sljedećih desetljeća mogli brže širiti. Što sprječava da se pojavi neki oblik SARS-a?, pitao se 2014., a odgovor na njegovo retoričko pitanje dobili smo šest godina kasnije s virusom SARS-CoV-2.

Velika prijetnja - bioterorizam

S obzirom na to da je imao takve prognoze koje su se, nažalost, pokazale istinitima, mediji posljednjih godinu dana pažljivo prate sve Gatesove komentare o pandemiji. Prošli tjedan osnivač Microsofta gostovao je na kanalu na YouTubeu Dereka Mullera Veritasium, gdje je govorio o budućim prijetnjama čovječanstvu, pri čemu je stavio naglasak na dvije velike prijetnje.

Kao prvu prijetnju izdvojio je klimatske promjene zbog kojih će broj godišnje umrlih biti veći u odnosu na pandemiju koronavirusa. Druga prijetnja također je povezana s virusima: Povezano s pandemijama je nešto o čemu ljudi ne vole previše govoriti. Riječ je o pojmu o kojem se često govori u Hrvatskoj ovih dana - bioterorizam. Pri tome, naravno, Gates bioteroristima ne smatra ljude u samoizolaciji koji obrađuju polje ili studente koji se zabavljaju ne održavajući razmak i ne noseći maske, već na osobe koje bi mogle uzgojiti virus u laboratoriju i pustiti ga da se širi svijetom.

Slika nije dostupna Gates već upozorava na novu pandemiju: Mogla bi biti 10 puta ozbiljnija od novog koronavirusa

U razgovoru s Mullerom ponovno se dotaknuo i novih (prirodnih) pandemija. Nedavno je rekao da bi sljedeća takva pandemija mogla biti deset puta opasnija, a za Veritasium je komentirao kako bi države u budućnosti ipak trebale biti spremnije na pojavu novih opasnih virusa, čime bi se smanjio broj smrtnih slučajeva.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju