Kamo je nestao Snowden? Najpoznatiji svjetski zviždač nije zucnuo ni riječi o slobodi medija nakon ruske invazije na Ukrajinu

Američki mediji bockaju najpoznatijeg zviždača na svijetu Edwarda Snowdena, prozivajući ga za šutnju oko slobode medija u Rusiji otkako je ta zemlja započela invaziju na Ukrajinu.

Branimir Vorša | 10.03.2022. / 11:42

Edward Snowden
Edward Snowden (Foto: Foto: AFP)

Edward Snowden, najpoznatiji svjetski zviždač i bivši djelatnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), zagovornik slobode medija koji živi u Moskvi u egzilu od 2013., nije javno progovorio ni riječi o potezu Rusije kojim se kriminalizira neovisno izvještavanje o njihovoj invaziji na Ukrajinu.

Snowden je predsjednik Freedom of the Press Foundationa, dobrotvorne organizacije sa sjedištem u Kaliforniji koja prati kršenja slobode medija u Sjedinjenim Državama sve do te mjere koliko je novinarima onemogućen pristup konferencijama za medije.

Snowden je još 26. siječnja pozvao danske građane da se odupru svojoj vladi nakon što je zaprijetila da će izreći dugotrajne zatvorske kazne članovima medija koji su izvještavali o državnim tajnama.

Edward Snowden Američki sud potvrdio što Snowden tvrdi već sedam godina: NSA je protuzakonito prisluškivala Amerikance

No, Snowden nije ništa javno rekao, a kamoli pozvao na aktivni otpor ruskog naroda, o zakonu koji je prošlog tjedna potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin i koji prijeti zatvorskom kaznom do 15 godina zbog širenja onoga što ruska vlada smatra lažnim informacijama, piše Washington Examiner.

Primjeri "lažnih informacija" u očima ruske vlade uključuju svako izvještavanje o njezinoj invaziji na Ukrajinu koje ne dolazi izravno iz ruskog ministarstva obrane.

Taj je zakon natjerao brojne zapadne vijesti da obustave izvještavanje u Rusiji posljednjih dana.

Promjena kaznenog zakona čini se osmišljena tako da svakog neovisnog izvjestitelja pretvori u kriminalca isključivo prema povezanosti s određenim medijima te onemogućuje nastavak bilo kakvog privida normalnog novinarstva unutar zemlje, rekao je glavni urednik Bloomberg Newsa John Micklethwait.

Snowden i Zaklada za slobodu tiska nisu odgovorili na upite za komentar po tom pitanju.

Snowden je objavio brojne tvitove uoči ruske invazije na Ukrajinu kritizirajući Bidenovu administraciju zbog tvrdnji da je ruska invazija neizbježna i osuđujući američke medije zbog "guranja rata".

Dakle... ako se nitko ne pojavi na invaziji koju je Biden zakazao za sutra u 3 ujutro, ne kažem da je vaš novinarski kredibilitet instrumentaliziran kao dio jedne od onih kampanja dezinformacija o kojima volite pisati, ali trebali biste barem razmisliti o toj mogućnosti, napisao je Snowden 15. veljače u objavi na Twitteru.

Snowden nije objavio tweet svojem 5,1 milijunu pratitelja od 27. veljače, tri dana nakon početka ruske invazije, kad je priznao da je pogriješio što se tiče ruske invazije na Ukrajinu.

Ne visim na užetu sa stropa iznad bačve s kiselinom, koje gori malo brže svaki put kad tvitam, vi lažno zabrinuti trolovski zlobnici. Upravo sam izgubio bilo kakvo samopouzdanje da je dijeljenje mojih razmišljanja o ovoj konkretnoj temi i dalje korisno jer sam je pogrešno procijenio, napisao je.

Ruska vlada dodijelila je Snowdenu stalni boravak u Rusiji u listopadu 2020. godine. Snowden kaže da nikada nije surađivao s ruskom vladom niti dobivao sredstva od nje.

Edward Snowden Najpoznatiji zviždač upozorava: WhatsApp i druge aplikacije nisu napravljene kako bi olakšale komunikaciju, već kako bi prikupile podatke za tuđi profit

Snowden je radio u CIA-i prije nego što je bio izvođač radova u NSA-i. Godine 2013. napustio je posao u postrojenju NSA-e na Havajima, odletio u Hong Kong i ubrzo otkrio stotine tisuća povjerljivih dokumenata NSA-e novinarima. Snowden je otkrio ne samo domaće programe nadzora, već je razotkrio i globalne operacije nacionalne sigurnosti od strane SAD-a i njihovih saveznika.

Snowden, kojemu je Rusija dala azil i koji živi u Moskvi, optužen je za kršenje Zakona o špijunaži u SAD-u.

Izvor: Washington Examiner

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti