Global Game Jam izazov iznenadio kvalitetom igara koje su natjecatelji napravili u samo 48 sati

Ovogodišnje izdanje iznjedrilo je odlične videoigre, a posebno je iznenadila razina znanja koju su pokazali srednjoškolski timovi.

Martina Čizmić | 31.01.2022. / 12:17

Global Game Jam, svjetsko natjecanje u izradi videoigara, koje od natjecatelja traži kreativnost, znanje programiranja, ali i izdržljivost, uspješno je održano i u Poduzetničkom inkubatoru PISMO u Novskoj. GGJ se u isto vrijeme odvijalo na čak 683 lokacije diljem svijeta, a u Novskoj se za bogate nagrade borilo čak 135 sudionika podijeljena u 22 tima. Oni su u samo 48 sati trebali napraviti videoigru na temu - dualnosti. 

Po završetku izrade videoigara, tim po tim je svoje radove prezentirao tročlanom žiriju koji su sačinjavali Damir Đurović (Reboot), Aleksandar Gavrilović (CEO Gamechuck) i Dominik Cvetkovski (inkubator PISMO). Prema njihovim riječima, ovogodišnje izdanje iznjedrilo je odlične videoigre, a posebno ih je iznenadila razina znanja koju su pokazali srednjoškolski timovi.

Prvu nagradu u iznosu od 10.000,00 kuna osvojio je tim u sastavu Mladen Bošnjak, Mateja Olujić, Marko Franjić, Mateja i Stefan Vedrina koji su igru nazvali “Odraz”. O kvaliteti igre govori i da je dobila posebnu nagradu žirija za najbolju grafiku viđenu na natjecanju. Mateja Vedrina se u ime pobjedničke ekipe obratila i zahvalila riječima da su do sad bili na svakom Global Game Jamu u Novskoj i da su kroz godine stasali u najbolje, te da njihova pobjeda bude poticaj i svima drugima. Nagradu pobjedničkom timu uručila je Helena Radić Bosanac, direktorica korporativnih direktorica korporativnih komunikacija kompanije Jamnica plus koja je Global Game Jam podržala svojim novim brendom ProGame.

Slika nije dostupna Global Game Jam izazov: U 48 sati napraviti novu videoigru na temu - dvojnosti

Drugu nagradu u iznosu od 3.000 kuna od inkubatora PISMO i A1 poklon paket: Sony PlayStation 5 bundle i Xiaomi Mi Electric Scooter osvojila je ekipa u sastavu Matej Balašković, Bernarda Špoljarić, Nikola Višekruna i Neven Pilić koji su kreirali igru pod nazivom „Reflections“.

Treću nagradu u iznosu od 2.500,00 kuna i A1 poklon paket: Xiaomi Mi Electric Scooter osvojila je ekipa u sastavu Zvonimir Barać, Gordan Bezjak, Sven Nemet i Maria Cvetkovski koja je napravila igru „ONENO“.

Perspektiva gaming industrije u Hrvatskoj je velika i drago nam je da su Sisačko-moslavačka županija, Grad Novska i Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije to među prvima prepoznali i strateški se pozicionirali, istaknula je dodjeljujući 2. i 3. nagradu Iva Ančić rukovoditeljica brenda i marketinških komunikacija A1 Hrvatska. Svi članovi pobjedničkih timova nagrađeni su i sa pola godine pretplate na magazin VIDI.

Najbolja srednjoškolska ekipa bio je tim Filipa Đurđevića i Marka Pujića koji su kreirali igru pod nazivom "Dimension hop", koja je ujedno posebno pohvaljena za najbolji gameplay natjecanja, a osvojila je nagradu inkubatora PISMO u iznosu od 1.000,00 kuna.

Žiri je kao najbolje prezentiranu igru ocijenio „GUMBO vs. GUMBO“ koji je napravio tim u sastavu Laura Tandarić, Vlatko i Siniša Kolundžija, Tamara Josić, Anja Tkalec i Oskar Dragić.

Ove godine podigli smo organizaciju ovog događaja na još viši nivo. Na tome ćemo inzistirati i u narednoj organizaciji. Gaming se u našoj županiji pokazao kao uspješan. Sa 67 start up-ova registriranih u našem inkubatoru, šest generacija i više od 250 osoba educiranih kako proizvoditi videoigre, te pet razreda srednjoškolaca u Sisku i Novskoj na smjeru Tehničara za izradu videoigara jasno govori da smo postali središte gaminga Hrvatske!, istaknuo je na kraju Mario Čelan, direktor Razvojne agencije SIMORA.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti